11.8 C
Koprivnica
Četvrtak, 5. listopada 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
LET'S GET READY TO RUMBLE

Jakšić trlja ruke, Rajn na oprezu, a Koren i Kešer spremni za ring
J

Žele li birači promjenu na čelu županije?

Ne propustite

Mišel Jakšić zadovoljno trlja ruke. U prvom krugu ubrao je skoro 60% glasova pregazivši nezainteresiranu konkurenciju. Koprivnica na krilima Belupa, Podravke, danskog kapitala stečenog kroz rukometna poznanstva te srednjih i manjih firmi uspješno gura u smjeru koji je postavio Zvonimir Mršić. Grad ostavlja pečat civiliziranog i progresivnog mjesta na sjeveru koji je uz Varaždin i Čakovec generator razvoja. Ako mislite da pretjerujem, bacite pogled na Slavoniju ili nešto bliže gradove, npr. Kutinu. HDZ, Mreža, nitko nije imao šanse, krakovi SDP-a duboko su inkorporirani u sve pore lokalne zajednice, a čini se kako to statistički glasom vrednuje i priličan broj nestranačkih birača.

U Križevcima u drugi krug ulaze Mario Rajn i Mato Devčić. Aktualni gradonačelnik je u velikoj prednosti i sve što mora napraviti za pobjedu jest natjerati simpatizere još jednom na birališta. Rajn je (ne)očekivano premašio podršku od 40% birača skupivši 3384 nasuprot Devčićevih 1041 glasova. Protukandidati su mu pokušali prišiti mecene, fantomsko kupovanje tvrtki, lokalna radio postaja pretvorila se u oporbeni stožer, ušao je i izašao iz HSS-a, ali sve je to očito bilo sporadično za njegove birače. On se već prilikom prvog mandata nije bahatio obećanjima, tako da je odradio posao isporučivši obećano. Kino, atletska staza, sportska dvorana, parkovi, guranje u smjeru djece i mladih te zelenih uz afirmativnu kampanju utjecali su na pozitivne reakcija birača.

Devčić može biti zahvalan činjenici što je član HDZ-a, a može biti i zahvalan Branku Hrgu što nije bio prisutan na terenu kako bi odradio dio posla za svog stranačkog kolegu Švagelja koji je imao kvalitetniju listu od ravnatelja koprivničke bolnice. Hrg je mogao pogurnuti Švagelja u drugi krug, ali čini se kako tu postoje i određeni dugovi prema HDZ-u pa je radije ostao suzdržan. Katanović nije ispunio svoje ciljeve, ostao je na razočaravajućem četvrtom mjestu u borbi za gradonačelničku poziciju i zadovoljštinu može tražiti isključivo u tome što SDP-ovih troje vijećnika može nastaviti voditi grad u koaliciji s Rajnovih 8 vijećnika.

Janči je u Đurđevcu potvrdio neprikosnoveni status nezavisnog grada kakvog je „utemeljio“ Željko Lacković. Pobjeda u prvom krugu s preko 67% glasova je očekivana, tamo su velike stranke trule iznutra i teško da će se oporaviti bez ozbiljnih ljudi spremnih uključiti se u politiku.

Najuzbudljivija borba dešavala se kod izbora za župana. Koren je uspio uloviti prvo mjesto, a Lacković i Kešer bili su u žestokoj borbi za ulazak u drugi krug. U prebrojavanju glasova međusobno su se izmjenjivali da bi u foto finišu Kešer prošao kao drugi osvojivši oko 600 glasova više od Lackovića. Što dalje?

Koren ima podršku HDZ-a i to je trenutno njegov najjači adut jer oni su armija koja čuva svoje sinekure. Dobio je 2500 glasova manje nego prije četiri godine, ali u borbi za županijsku skupštinu prošao je loše. Mreža je osvojila svega 4 vijećnika i s HDZ-ovih 8 ostaju na tankom ledu. SDP je samostalno osvojio 10 skupštinarskih mjesta, Laci je osvojio 8, a Rajn je s križevačkom listom uzeo dobra 3 mjesta. Ako i postane župan, s kime koalirati?

Morat će se jako pomučiti u naredna dva tjedna iako vjerujem da je mišljenja kako bi mu teže bilo s Lacijem. Kešer će ići na sve ili ništa, izgubio je utjecaj na Kalniku i sve karte bacit će na županiju. Kako bi Keš imao imalo šanse, morat će napraviti minimalno dvije stvari. Natjerati sve Lacijeve birače (njih 10 500 iz prvog kruga) da ponovo izađu na izbore. I drugo, morat će ih sve uvjeriti da zaokruže njega kao žele promjenu.

A žele li birači promjenu na čelu županije? Čini se kako Koren (15 600 glasova) nasuprot Lacija i Kešera (skoro 22 000) ima razloga za strah. Čak je i Matotan uspio prikupiti značajnih 2800 glasova. Korenu se trese stolica, a istovremeno se Kešeru trese politička karijera.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

RAZGOVOR

Osebujna Vlasta Delimar priprema performans u centru Koprivnice: Šok se događa u tuđim glavama, meni je prirodno raditi gola, a kada umrem, želim postati...

Umjetnica Vlasta Delimar za petak 6. listopada s početkom u 10 sati najavila je svoj novi performans na Zrinskom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti