4.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
brane boje županije

Jakšić u Saboru mjesečno prima 2392, a Sobota 2300 eura, pogledajte koliko su se puta prošle godine javljali za riječ
J

Sobota se za riječ javljao u prosjeku tri puta mjesečno, a Jakšić pet puta više od njega

Ne propustite

Često se od građana može čuti kako se naši saborski zastupnici dovoljno ne zalažu za projekte koji se tiču Koprivničko-križevačke županije, a najčešće se to govori u kontekstu brze ceste. Nekad, kada ih je na Trgu svetog Marka sjedilo više, možda smo im to i mogli predbacivati, no danas, kada boje županije tamo brane tek dva igrača, od kojih je jedan član vladajućih, teško im nešto možemo zamjeriti.

- Oglas -

Jasno, to se odnosi na koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića (SDP) i načelnika Kalinovca Darka Sobotu (HDZ), koji su jedini naši predstavnici u Hrvatskom saboru. A oni su se protekle godine, zajedno, za riječ javljali 210 puta. Od tog broja, 173 se odnosi na Jakšića, a 37 na Sobotu. Dakle, SDP-ov član bio je kud i kamo aktivniji, što je i razumljivo, s obzirom na to da se nalazi u opoziciji i da su njegovi prigovori češći.

Još preciznije gledano, Jakšić je 41 puta govorio kao predstavnik zastupnika kluba, 20 puta je pojedinačno raspravljao, imao je 54 replike i 49 odgovora na repliku. S druge strane, Sobota, od kojeg je Jakšić aktivniji otprilike pet puta, je osam puta nastupao ispred kluba zastupnika, a 29 puta je replicirao. Te brojke odnose se na pregled rada Hrvatskog sabora u 2022. godini, odnosno od 19. siječnja do 16. prosinca, što znači da se Sobota za riječ javljao u prosjeku tri puta mjesečno.

Obojica su, pritom, saborski profesionalci, dok poslove u gradu, odnosno općini, obavljaju volonterski. Za rad u saboru Jakšić mjesečno prima 2392,26 eura neto (18.032 kuna), a Sobota 2300,35 eura (17.332 kuna). Podaci su to s imovinske kartice. Jakšić prima nešto više eura mjesečno, jer je predsjednik saborskog Odbora, dok je Sobota potpredsjednik.

- Oglas -

Kada smo već kod aktivnosti zastupnika, najaktivnija je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a koja se javila čak 632 puta, drugo mjesto, s 565 javljanja, zauzela je Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), a treće Željko Pavić (SDP) s 516 javljanja. Imamo i negativne rekordere, one koji se nisu nijednom javili za riječ. To su Dražen Barišić (HDZ), Vinko Grgić (NZ) i Goran Dodig (HDS).

Svi zastupnici zajedno, a tamo ih sjedi točno 151, javili su se ukupno 17.968 puta, doneseno je 180 zakona, a izrečeno im je ukupno 1.925 stegovnih mjera. Vidjet ćemo što će nam donijeti ova godina…

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZONA KOPRIVNIČKI IVANEC

Pored Danice ‘niče’ polje solarnih panela, prije dvije godine kupila ga je tvrtka iz Vinkovaca, pitali smo ih u kojoj je fazi izgradnja i...

Prije desetak dana pisali smo o tvrtki iz Koprivničkih Bregi, koja je u Poduzetničkoj zoni Koprivnički Ivanec kupila jedno...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti