VJEČNO PITANJE

Jakšić u Saboru prozvao Butkovića da smo već 40 godina na papirologiji brze ceste, ministar rekao da kreće gradnja prema Kloštru Vojakovačkom

Ostatak do Gole, prema riječima ministra, nije definiran jer je potrebno "s kolegama iz Mađarske dogovoriti spojnu točku", što je u proceduri.

16:30h
0
Screenshot

Gradonačelnik Koprivnice i od ovoga saziva saborski zastupnik Mišel Jakšić u sabornici je ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.

– Unazad 15 godina, kada se priča o povezivanju brzom cestom sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske, uvijek se pričalo o podravsko-bilogorskom ipsilonu. U protekle četiri godine bilo je investicija prema Bjelovaru, prema Koprivnici investicija nije bilo nijedan metar. Nadam se da se omaškom dionica prema Koprivnici nije našla u službenom programu Vlade koji smo usvajali prije više od mjesec dana – kazao je Jakšić.

Potom je ministra upitao kojim se tempom i kojim hodogramom očekuje nastavak radova na dionici od Križevaca prema Vojakovačkom Kloštru te, jednako tako, što s radovima prema Koprivnici.

– Budući da sam na početku mandata, u prošlome sazivu, otprilike 2017. godine, bio u Koprivnici te se susreo s vama i županom (Darko Koren, op. a.), ne bih se složio s vama da ništa nije napravljeno u prošlome mandatu. Nije moguće u dvije godine krenuti od nule, napraviti sve projekte, izraditi studije i izgraditi veliki projekt. U Hrvatskoj pa i boljim, modernijim zemljama kojima Hrvatska stremi, to nije moguće kojima – odgovorio je Butković.

Glede ceste od Svete Helene prema Dubravi, Gradecu, Križevcima, Koprivnici koja završava na graničnom prijelazu u Goli, ministar je kazao kako je došla do Križevaca te je otvorena krajem 2016. godine.

Foto: Matija Gudlin
Ministar Oleg Butković // Foto: Matija Gudlin

– Odmah smo krenuli u projektiranje, izradu dokumentacije, ali trebalo je uskladiti prostorne planove na vašem području, što vi dobro znate. Raspisali smo natječaj, ugovorili radove za dionicu Križevci – Vojakovački Kloštar dužine 7,5 kilometara. Izabran je izvođač, radovi će uskoro krenuti. Ukupna vrijednost je 270 milijuna kuna – nastavio je Butković.

Početkom rujna, potvrdio je Butković, u kontekstu nastavka radova prema Koprivnici, s Hrvatskim cestama potpisani su ugovori za izradu studije utjecaja na okoliš i svih idejnih projekata s lokacijskom dozvolom vrijednosti četiri milijuna kuna. Čim to bude završeno, zaključio je, raspisat će se natječaj kako bi se završila cesta do Koprivnice. Ostatak do Gole, prema riječima ministra, nije definiran jer je potrebno “s kolegama iz Mađarske dogovoriti spojnu točku”, što je u proceduri.

– U Koprivničko-križevačkoj županiji gradi se najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, nastavak željezničke dionice Križevci – Koprivnica – mađarska granica. Riječ je o 350 milijuna eura. Prisutni smo, vodimo računa ne samo o razvoju Koprivničko-križevačke županije, već cijeloj Hrvatskoj. Tako ćemo nastaviti – završio je Butković.

Jakšić je potom kazao kako je njegovo pitanje izokrenuto.

– Ne dao Bog da bih rekao kako ništa niste radili. Radilo se podosta na papirologiji. Tužno je i ružno, ali to je nešto o čemu se priča puno više no što mi imamo godina. Nakon 30-40 godina rasprava o toj cesti, opet smo na papirologiji. Što imaš, s tim klimaš – izjavio je Jakšić, nastavivši.

– Rekao sam da u četiri godine nije napravljen nijedan metar prema Vojakovačkom Kloštru i Koprivnici, što je točno. Pozdravljam što ste rekli. To je ispravljanje povijesne nepravde. Prvi veliki međunarodni koridor koji je išao kroz Hrvatsku 1873. je upravo pruga na kojoj se provodi europski projekt. U budućem risanju cestovnih koridora, upravo je taj prema Koprivnici iz nekog razloga zaobiđen. Moram naglasiti kako je to zaslužilo gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije i Koprivnice. Oduvijek više uplaćujemo u državni proračun nego što nam se dosad vraćalo. I ova kriza pokazala je koliko je važno gospodarstvo naše županije za Hrvatsku. Da podsjetim, jedna od prvih tvrtki koja je uplatila svoju stvorenu dobit bila je Podravka. Pozdravljam inicijativu, ali zbog godina obećavanja i prolongiranja na prvoj ću lopati izraziti zadovoljstvo – završio je koprivnički gradonačelnik.

čitam...