Osvrt na aktualnosti

Jakšić: Vlada je uzela Podravki dio njene dobiti da si krpa rupe u proračunu, a brzu cestu do Koprivnice više nitko ne spominje

Uvjeren se da se neće ništa raditi do jeseni ili zime po tom pitanju, a nezadovoljan je i radom saborskih zastupnika iz ovog kraja.

13:30h
0
Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Uskoro se raspušta Hrvatski sabor, a neki projekti važni za podravsko-prigorski kraj, poput brze ceste, ne spominju se. Rekao je to koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić na današnjoj konferenciji za medije.

– U Hrvatskoj se uslijed korona-krize puno toga pokušalo provući ispod radara. Ovih dana svjedočimo tome da se priprema raspuštanje Hrvatskog sabora, a nama to postavlja pitanje što je s nekim projektima, o kojima smo dugo razgovarali i pregovarali, dobili i od premijera puno obećanja. Ovih dana u jednom hrvatskom dvotjedniku objavljeno je kako ministar Oleg Butković priprema prometni preporod Hrvatske. Spominje se autocesta Osijek – Beli Manastir, nastavak do mađarske granice, natječaji za ceste od Karlovca do Vukmaničkog Cerovca, brza cesta do Bjelovara, obilaznice Novog Marofa i Vukovara, između ostaloga. Jasno je da se brza cesta do Koprivnice ne spominje više apsolutno nigdje – rekao je Jakšić.

Uvjeren se da se neće ništa raditi do jeseni ili zime po tom pitanju, a nezadovoljan je i radom saborskih zastupnika iz ovog kraja.

Foto: Sanjin Bojić

– Jesu li naši saborski zastupnici dozvolili da budu još jedna regimenta zastupnika iz Koprivnice u čijem se mandatu nije napravili baš ništa? Zadnji radovi oko brze ceste bili su finiširanje u doba vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića. Na svako naše pitanje zastupnicima može li se to pogurati, rečeno nam je da to ne ide tako. Njihov mandat je došao do kraja, ničega nema. Svaki zastupnik građane Hrvatske godišnje košta 300.000 kuna, a u četiri godine mandata 1,2 milijuna kuna. Znači, naši zastupnici su proračun koštali 5 milijuna kuna, a za brzu cestu nisu napravili apsolutno ništa – izjavio je Jakšić.

Osvrnuo se i na situaciju s Podravkom, odnosno na odluku da vlada uzme dio prihoda tvrtke za proračun.

Ivan Pal // Foto: Sanjin Bojić

– Još frapantnije je da ista ta država je na skupštini dioničara Podravke izglasala povlačenje dobiti koju je Podravka ostvarila u 2019. godini zahvaljujući radu svoje Uprave i svojih radnika. Sredstva Podravke dakle ne idu u razvoj Podravke i ovoga kraja nego u krpanje rupa u budžetu. Ako već uzimaju milijune dobiti Podravke, zašto ta sredstva barem ne preusmjere da bi se bar nešto odradilo za brzu cestu – pita se gradonačelnik.

Situaciju je komentirao i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

– Mene kao Koprivničanca čudi da vlada koja se poziva na gospodarstvo, pogotovo sada, ne shvaća da cesta čini poticaj gospodarstvu. Ono dalje ne ide bez toga. Mi je ne želimo zato da komotnije dođemo u Zagreb, naprosto gospodarsvo ne može dalje ići. Ove ceste koje se grade, svaka je potrebna svom kraju, bez daljnjega. Apeliram u ime svih Koprivničanaca na razum ove vlade koja još ima vremena ovo popraviti – zaključio je Pal.

čitam...