2.3 C
Koprivnica
Petak, 27. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
mijo kovačić

Jama se nakon skoro 25 godina vraća u Hlebine
J

Jama  je vapaj humanosti. Izravna opomena, podsjetnik, živo svjedočanstvo protiv ratne brutalnosti.

Ne propustite

Nakon 25 godina jedno od najvažnijih ostvarenja naivne umjetnosti vraća se u Hlebine.

- Oglas -

Ukradena iz Galerije naivne umjetnosti prije više od dva desetljeća Jama se u fundusu Muzeja grada Koprivnice donedavno vodila kao nestala. Iako je s godinama sjećanje na ovaj vrhunski umjetnički rad pomalo bljedilo, potraga za ukradenom slikom Mije Kovačića nikad nije prestala.

Nedavno je potrazi došao kraj i rad je vraćen u Hlebine, a predstavljanje Jame  Mije Kovačića nastale 1973. godine bit će sutra u Galeriji naivne umjetnosti u 18.30 sati. Tom prilikom predstavit će se i okolnosti u kojima je umjetnina vraćena u Galeriju iz koje je tako davno nestala.

Svakako dođite i postanite dio ovog povijesnog trenutka.

- Oglas -

Mijo Kovačić u paradigmatskom djelu iz 1973. godine potvrđuje se kao najveći majstor ugođaja i atmosferičnih prikaza u naivnoj umjetnosti. Neopterećen zadanostima Hlebinske škole usustavljuje vlastita pravila temeljena na živoj imaginaciji inspiriranoj narodnim legendama, ali i književnim djelima. Nastala prema mučnoj poemi Ivana Gorana Kovačića Jama dokazuje kako Mijo Kovačić hrabro prigrljuje estetiku ružnog, vadi je iz mraka, izguruje s margina na svjetlo slikarskog stakla – sirovu i ogoljenu. Dramatičnosti pridonose crvenkasto-zemljani tonovi pozadine i prigušeno osvjetljenje koncentrirano na motiv ruku koje nastoje uteći iz apokaliptične vizije utemeljene na stvarnim užasima Drugog svjetskog rata. Jama  je vapaj humanosti. Izravna opomena, podsjetnik, živo svjedočanstvo protiv ratne brutalnosti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

sufinanciranje

Imate kuću u širem centru grada koju je potrebno srušiti? Grad vam daje 3000 eura, a ako objekt ima manje od 70 kvadrata na...

Ako ste vlasnik kuće ili nekog drugog objekta na području Grada Križevaca te je isti zapušten, u ruševnom stanju,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti