felak im odbrusio

Janči predložio trajno ukidanje naknade skupštinarima po uzoru na Đurđevac, Lacković tražio pomoć za udrugu Maslačak, podržao ga Kešer: Odreknimo se naknade za rujan

Sa sredstvima Županijske skupštine možemo raditi što hoćemo tako da je to zakonit prijedlog. Problem Maslačka iziskuje hitnost, zima je pred vratima i Skupština može donijeti odluku kojom se taj problem može riješiti, jasno je poručio Lacković. 

13:00h
0
Lacković, Janči
Foto: Ivan Balija

Visina naknade vijećnicima Županijske skupštine prošlog je tjedna bila politička tema broj jedan u našoj županiji. Isti već godinama dobivaju po 500 kuna pa se novom odlukom, koju je predložila Županija, naknada na mjesečnoj razini trebala povisiti za 250 kuna, odnosno, dobivali bi okruglih 100 eura mjesečno, unatoč tome što se sjednice u prosjeku održavaju svaka dva mjeseca.

S obzirom na to da ova odluka dolazi u najgore moguće vrijeme i doba sveopće inflacije, gotovo da i nema onoga koji nije bio protiv nje. Krenuvši od oporbenih vijećnika pa sve do žitelja županije, koji su bili zgroženi takvom idejom. Shvativši da ‘vrag bere šalu’ župan Darko Koren, unatoč tome što ima većinu i što je odluku mogao donijeti, povukao je tu točku s dnevnog reda i sumnjamo da će se ista uskoro naći na njemu.

Janči: U Đurđevcu osam godina tako funkcioniramo

Štoviše, neki idu toliko daleko da čak predlažu da se ukinu naknade vijećnicima. Konkretno, to je predložio đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči čim je sjeo među novo društvo. Podsjetimo, na toj sjednici tek je postao član Skupštine, u kojoj je zamijenio Petra Dombaja. Ideju je predložio na osnovu đurđevačkog Vijeća, koje, kako je rekao, godinama funkcionira sasvim normalno iako tamo nitko ne dobiva ni lipu naknade.

– Kao Nezavisni bili smo protiv ove odluke o podizanju naknada te bih predložio da se iste ukinu, jer vijećnici ovaj častan posao mogao mogu obavljati i bez naknade. To nije nikakav populizam zato što tako već osam godina radimo u Đurđevcu. Imamo priliku biti možda prva županija koja bi na takav način funkcionirala i to je moj prijedlog o kojem biste trebali razmisliti – naglasio je Janči.

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

Teško će mu takva ideja proći, a još će teže netko ozbiljnije promišljati o istoj, jer se nitko na sjednici nije ni referirao na nju ili mu nešto konkretno odgovorio. No zato je još jednu ideju predložio SDP-ov Mladen Kešer. On je, pak, poručio da se vijećnici odreknu jedne mjesečne naknade i da se taj novac preusmjeri Udruzi Maslačak iz Križevaca, koja brine o osobama s intelektualnim poteškoćama.

Referirao se, pritom, Kešer na Željka Lackovića koju je tu ideju o subvenciji Maslačku htio uvrstiti na dnevni red. Nije mu prošlo, jer su mu poručili da bi to bilo mimo zakona. No zadovoljštinu može tražiti u tome da ga je podržao Kešer, koji mu, uglavnom, proturječi i naziva ga zavisnim.

Inače, Udruga Maslačak našla se u građevinskom zahvatu i zatražili su donaciju od 32.708 kuna kako bi do zime završili s opremanjem prostora, odnosno kako bi riješili pitanje grijanja.

Kešer: Jednim potezom ubili bismo dvije muhe

– Treba ljudima pomoći da riješe problem. Ako zbrojimo mjesečnu naknadu koju mjesečno dobivaju vijećnici, to je točno 20.000 kuna, a ako tome dodamo još 15.000, s koliko treba pokriti doprinose, to je 35.000 kuna i riješili bismo problem. Zato predlažem da se odreknemo naknada za rujan i neka Županija Maslačku uplati taj novac. Tim potezom bismo, ujedno, ubili dvije muhe. Zatvorili bismo inicijativu Lackovića i pomogli Maslačku, a i župan bi se slikao prilikom doniranja sredstava – kazao je uvijek zanimljivi Kešer. Međutim, Felak ga je odmah poklopio.

Željko Lacković i Mladen Kešer
Željko Lacković i Mladen Kešer // foto: ePodravina.hr

– Taj prijedlog nije u skladu sa statutom i poslovnikom, ali je javno populistički vrlo interesantan – poručio je Felak.

Javio se nakon toga i Lacković, koji je kazao da je sve po zakonu i da se ništa ne krši.

– Sa sredstvima Županijske skupštine možemo raditi što hoćemo tako da je to zakonit prijedlog. Problem Maslačka iziskuje hitnost, zima je pred vratima, i Skupština može donijeti odluku kojom se taj problem može riješiti, jer Skupština taj novac ima – jasno je poručio Lacković.

Raspravu je nakon toga kao predsjednik Skupštine prekinuo Felak, poručivši da nema smisla razgovarati o nečemu što se ionako ne nalazi na dnevnom redu.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!