40 dana za život

Janja Ikić i Ankica Biršić-Dora: Ispred bolnice 12 sati na dan molimo za nerođene jer vjerujemo da život počinje od začeća

Inicijativa se prvenstveno temelji na molitvi te je zahvaljujući inicijativi u Hrvatskoj spašeno 47 života, rekle su nam one.

19:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Ove srijede opet je počelo molitveno bdijenje za nerođene ispred koprivničke opće bolnice.

Podsjetimo, riječ je o inicijativi pod nazivom 40 dana za život, a koja je po prvi put u srcu Podravine održana u proljeće. 

Tako smo ispred koprivničke bolnice, u petak ujutro, zatekli Janju Ikić i Ankicu Biršić-Dora. U trenutku dok smo im pristupali, molile su krunicu.

– Svrha i cilj je molitva za nerođene, za trudnice. Borimo se za spas nerođenih jer vjerujemo da život počinje od začeća. Inicijativa je povezana i s Udrugom Betlehem koja pruža materijalnu, duhovnu i moralnu pomoć trudnicama. Postoje i kuće za smještaj žena kojima prijeti da budu izbačene iz svog doma zbog drugog stanja ili su pak pod nekim drugim pritiscima. Znači, inicijativa se prvenstveno temelji na molitvi te je zahvaljujući inicijativi u Hrvatskoj spašeno 47 života – rekle su nam one.

Foto: Matija Gudlin

Ima ih više koji su okupljeni u inicijativu, a namjera je da 12 sati na dan uvijek netko bude prisutan ispred bolnice. Tako molitveno bdijenje počne već u rano jutarnjim satima, točnije u 5.30, a traje do 17 sati.

– Nastojimo da uvijek netko bude prisutan, u skladu sa svojim vremenom. Inače, zanimljivo je i to da je inicijativa ovakvog tipa bila organizirana u Americi i to 24 sata na dan, pa se molilo ispred klinika koje su specijalizirane za pobačaje. Rezultiralo je time da su se čak neke i zatvorile – ispričala nam je Janja Ikić.

Upitali smo ih i kakva su im iskustva s ljudima koji kraj njih prođu.

– Uglavnom su pozitivna. Baš nam i ne prilaze, više nam upute pogled i prođu. Zaista je zanemariv broj onih koji su neugodni. Može nam se pridružiti tko god želi, a da podupire život, kao mi – zaključile su.