Japanski veleposlanik Yoshio Tamura posjetio Koprivnicu

16:26h
0
Mršić i Tamura na kraju su izmjenili poklone


Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić u srijedu je zajedno sa svojim suradnicima i zamjenikom župana Koprivničko-križevačke županije Ivanom Palom u službeni posjet primio veleposlanika Japana u Hrvatskoj Yoshia Tamuru. 

Bio je ovo njegov prvi posjet Koprivnici te ga je Mršić tom prilikom upoznao sa svim važnijim informacijama o Koprivnici, gospodarstvu, poduzetničkim zonama i obrazovanju mladih, što je veleposlanika posebno zanimalo. Osim toga, veleposlanika Tamuru zanimalo je kako ekonomska kriza utječe na Koprivnicu i njezino gospodarstvo, a razgovaralo se i o strateškom položaju Koprivnice pošto se u blizini nalaze slovenska i mađaraska granica. Na postavljeno pitanje o japanskom izvozu i investiranju u Hrvatsku, Tamura je odgovorio da je trenutno teško o tome pričati  te da se japanski izvoz uglavnom odvija preko slovenske Luke Koper jer infrastruktura u riječkoj luci nije adekvatna za njihove brodove.

– Luka Rijeka, zagrebački aerodrom i željeznička pruga Rijeka-Budimpešta izutetno su važni za razvoj industrije i sve dok navedene infrastrukture ne budu u stanju kakvom bi trebale biti teško će japanski, ali i ostali poduzetnici investirati u Hrvatskoj – rekao je Tamura, a s njim se složio i Mršić koji je na to i ranije upozoravao.

Japanskog veleposlanika posebno su zanimali mladi, njihovo obrazovanje i budućnost te je zaključio da smo čak i po tome pitanju prilično centralizirana država jer većina mladih odlazi studirati u Zagreb. Upravo zbog toga, pohvalio je ideju o studentskom kampusu na mjestu nekadašnje vojarne, jer kako je rekao, obrazovni sistem jako je bitan.

čitam...