Projekt EduEnTer

Javna tribina o energetskoj obnovi višestambenih zgrada

09:23h
0
Ilustracija // ingimage.com

U sklopu projekta EduEnTer, REA Sjever će u suradnji s projektnim partnerima i Gradom Koprivnicom organizirati informativnu tribinu na kojoj građani mogu dobiti više informacija o mogućnostima provedbe i sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada.

Sektor zgradarstva troši ukupno 40% energije u Hrvatskoj, od čega 70% energije biva potrošeno na zagrijavanje i hlađenje prostora.


Primjena materijala i tehničkih rješenja koji ne udovoljavaju današnjim standardima, loše održavanje objekata i neracionalno ponašanje stanara zbog nedovoljne educiranosti o mogućnostima štednje razlozi su lošeg stanja u sektoru.

S ciljem educiranja građana i njihovog poticanja na realizaciju projekata i zahvata koji rezultiraju energetskim uštedama, REA Sjever je u okviru projekta koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) provela termovizijsko snimanje 50 stambenih zgrada u Koprivnici i 120 zgrada u Varaždinu.

Termovizijsko snimanje uz pomoć infracrvene termografije detektiraju se toplinska propuštanja, takozvani toplinski mostovi. Radi na principu beskontaktne metode mjerenja temperature i njezine raspodjele na površini tijela čiji je rezultat termogram koji u tonovima boje daje prikaz temperaturne raspodjele.

Toplinski mostovi predstavljaju dijelove ovojnice kroz koje zgrada u okoliš emitira natprosječno velike količine toplinske energije (npr. betonske grede i stupovi) i obično su na termogramu prikazani svjetlijim bojama.

Najveći problem predstavljaju zgrade sagrađene između 1960. i 1980. kada se minimalno ulagalo u toplinsku izolaciju. Energetskom obnovom takvih zgrada moguće je postići uštedu u potrošnji energije od 50 – 80%, što je prepoznao i FZOEU pa ih je stavio u fokus projekta.

Od prošle godine FZOEU sufinancira povećanje energetske učinkovitosti isključivo iz strukturnih fondova, što uvjetuje minimalno 50% uštede energije.

Informativna tribina u Koprivnici bit će održana 1. veljače od 17:30 do 19:00 sati u prostorijama gradske vijećnice Grada Koprivnice (Zrinski trg 1).

čitam...