udruga hera križevci

Javnom akcijom na đurđevačkoj tržnici obilježit će se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. Iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih koji trpe različite oblike nasilja.

12:36h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga s ciljem da se društvo senzibilizira za problematiku nasilja nad ženama te kako bi se poslala jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Tim će povodom Udruga Hera Križevci u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u četvrtak, 25. studenog, na đurđevačkoj tržnici organizirati javnu akciju koja je dio aktivnosti programa “NISI SAMA – unapređenje usluga osnaživanja i savjetovanja žrtava obiteljskog nasilja”.

Građani će, tako, u vremenu od 9 do 11 sati, imati priliku saznati kako prijaviti nasilje, gdje mogu dobiti savjet i podršku svi koji su izloženi ili svjedoče nasilju, a pritom će se dijeliti letci i edukativni materijali sudionika u akciji.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje i svjetska kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” i traje do 10. prosinca kada se obilježava Dan ljudskih prava.

– Provodi ju preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. Iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih koji trpe različite oblike nasilja – pojasnila je Marina Švagelj Jažić, predsjednica Here.

U sklopu “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” obilježavaju se i 1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. prosinca – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6. prosinca – godišnjica Montrealskog masakra i 10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava, odnosno četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava.