Europski dan pravosuđa

Niti jedan građanin nije došao na Dan otvorenih vrata Prekršajnog suda, no učenike je zanimalo sve, od kazni za maloljetnike do toga gdje je Todorić

Zadovoljan sam, učenici su vrlo zainteresirani, to im je zanimljivo, većini je to zapravo prvi susret sa sudom i sucima, rekao je sudac Dario Kuzmić.

16:00h
2
Prekršajni sud // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Povodom obilježavanja Europskog dana pravosuđa, danas je na Općinskom i Prekršajnom sudu u Koprivnici organiziran Dan otvorenih vrata.

Zainteresirani građani mogli su se upoznati s radom suda, djelovanjem pravosudnog sustava, educirati se i informirati o svojim pravima. Kako nam je rekao sudac i zamjenik predsjednice Prekršajnog suda Dario Kuzmić, najzainteresiraniji bili su učenici Srednje škole i Gimnazije, koji su iskoristili današnji dan da se po prvi puta susretnu s radom pravosuđa.

– Države članice Europske unije od 2003. godine obilježavaju ovaj dan, a nama je ovo drugi koji je zamišljen na ovaj način. Inicijativa Ministarstva pravosuđa je da svako pravosudno tijelo organizira Dan otvorenih vrata, dan kada je svako pravosudno tijelo dostupno široj javnosti. Svatko, svaki pojedinac, grupa, mediji, mogu doći na sud, a sud je dužan predstaviti im na dostupan i pristupačan način ono što ih zanima – rekao nam je Kuzmić.

Prekršajni sud // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Učenici su mu tako postavili niz pitanja, od toga dobivaju li veću kaznu ako su kao maloljetni počinili neki prekršaj, imaju li nacionalne manjine povlastica na sudu pa do toga što se događa ako sudac pogriješi u presudi ili vrlo aktualne teme – gdje je i kada će biti završeno suđenje Ivici Todoriću.

– Zadovoljan sam, učenici su vrlo zainteresirani, to im je zanimljivo, većini je to zapravo prvi susret sa sudom i sucima. Mislim da je urodilo plodom, postigli smo što smo htjeli – smatra sudac Kuzmić.

Kako kaže, zanimljivo je što niti jedan građanin danas nije došao na Prekršajni sud, a nagađa da je razlog tome što im se ne mogu pružati savjeti i mišljenja u vezi konkretnih predmeta koji se vode na sudu.

Učenici su danas obišli i dvoranu za rasprave, sudnicu, gruntovnicu i ostale dijelove suda, koje u ostalih 364 dana u godini nemaju prilike upoznati.

Loading...