2.4 C
Koprivnica
Subota, 2. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ministar Tomislav Tolušić

‘Jedan od ciljeva mi je ovaj kraj izvući iz prometne izoliranosti’
'

Ne propustite

U novoj Vladi Tihomira Oreškovića nema nikoga iz Koprivničko-križevačke županije, ali je zato ministarsko mjesto pripalo Tomislavu Tolušiću (36), dosadašnjem županu Virovitičko-podravske županije.

Tolušić (HDZ) je preuzeo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, a na čelu Virovitičko-podravske županije kao obnašateljica dužnosti župana zamijenit će ga Sanja Bošnjak, njegova prva zamjenica.

1. Što za Vas znači pozicija ministra?

Prije svega veliku čast, ali i veliku odgovornost. Iz iskustva znam koliko je komplicirano biti čelni čovjek nekog sustava, u mom slučaju županije, ali koordinirati sustav na razini države nešto je sasvim drugo. Uvjeren sam da ću uskoro moći pokazati zašto sam odabran za ovu poziciju.

2. Kakav je dojam na Vas ostavio premijer Orešković?

Čovjek vrlo jasnih stavova, koji je ovdje došao samo s jednom namjerom, a to je pomoći Hrvatskoj. Smatram da nam treba profesionalni, menadžerski pristup poslu, objektivno razmišljanje o gospodarstvu i financijama, a to smo upravo dobili odabirom gospodina Oreškovića.

3. Koji će biti Vaši prvi potezi u ministarstvu i tko će ući u Vaš tim?

Moj je glavni cilj ubrzati povlačenje sredstava iz EU fondova, ali i povećati količinu novca koju povlačimo na godišnjoj razini. U 2015. godini povukli smo oko 450 milijuna eura iz EU fondova, a sve ispod milijarde je loše. Tu moramo učiniti nemoguće i barem udvostručiti iznose EU sredstava. Već dvije godine kasnimo s izradom strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a koja je ključna za izradu dokumenata na regionalnoj i lokalnoj razini i taj posao moramo hitno završiti. Čeka nas i redefiniranje indeksa razvijenosti lokalnih i regionalnih jedinica za kojeg smatram da sada nije najpošteniji. Moj tim bit će sastavljen od stručnjaka, a o njihovim imenima govorit ćemo kada dođe vrijeme za to.

4. Naš kraj dugo čeka brzu cestu do Koprivnice. Možete li i hoćete li u novoj Vladi probati nešto učiniti da se to konačno dovrši? Postoji i problem Podravske magistrale…

I Podravina i Prigorje i ovaj dio Slavonije prometno su vrlo loše povezani i definitivno mi je jedan od najvažnijih ciljeva izvući ovaj kraj iz prometne izoliranosti. To se odnosi i na Koprivnicu i na Križevce i na Viroviticu. Naravno, to mogu učiniti samo uz pomoć saborskih zastupnika iz ovoga kraja.

5. Kako komentirate napise u medijima da ste “pobjegli” s mjesta župana jer je Virovitičko-podravska županija navodno jedna od prvih na listi za moguće ukidanje?

Stav je Domoljubne koalicije da nema ukidanja županija i u ovom mandatu županije će samo jačati i dokazati da su najvažnije institucije za funkcioniranje države. Virovitičko-podravska županija je najuspješnija županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova. Ima najmanju, najefikasniju i najjeftiniju županijsku upravu u državi s 39 zaposlenih i može biti samo primjer drugima kako se radi. Takvu županiju treba nagraditi, a ne ukinuti.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova // Foto: Virovitičko-podravska županija
Ministar regionalnog razvoja i EU fondova // Foto: Virovitičko-podravska županija

6. Ali, mogućnost ukidanja općina i županija ipak postoji…

Hajdemo već jednom početi razgovarati o efikasnosti i boljoj kvaliteti života naših građana u lokalnim jedinicama, a ne o njihovu broju i o ukidanju.

7. Na koji način planirate doprinijeti razvoju naše regije?

Maksimalnim zalaganjem za projekte iz Slavonije i Podravine. Naglašavam da ti projekti moraju biti spremni, kvalitetni, sa svom dokumentacijom i onda za takve projekte nikad neće biti problem financiranje.

8. Vratimo se još malo na povlačenje sredstava iz EU fondova?

Već sam napomenuo da smo u 2015. godini povukli oko 450 milijuna eura  iz EU fondova, a trebali smo barem milijardu. Kasnimo, ali vjerujem da ćemo u iduće četiri godine sve to ispraviti i biti među efikasnijim zemljama članicama Europske unije.

9. Kako komentirate činjenicu do nikoga iz Koprivničko-križevačke županije nema na vodećim pozicijama u Vladi?

Koprivničko-križevačka županija ima velik broj vrhunskih kadrova i vjerujem da će oni naći svoje mjesto na nekima od važnijih pozicija u ministarstvima i državnim institucijama. Koprivničko-križevačka županija je zastupljena i u Hrvatskom saboru i stvarno ne vidim razloga da na bilo koji način bude zanemarena. A imate i mene.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

POTPISANI STIPENDIJSKI UGOVORI

FOTO Grad Križevci stipendira rekordan broj studenata, Rajn: Naš cilj je prvenstveno pomoći mladima

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca sa studentima deficitarnih zanimanja svečano je potpisao ugovore o dodjeli stipendija. Ove godine Grad Križevci dodijelio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti