putem aplikacije

Jednim klikom na mobitelu naručite putovnicu na kućnu adresu, vozačku dozvolu, promijenite boravište i obavite još stotinjak usluga

Nećete morati više ići na šaltere, samo jednom u pet godina morat ćete doći po svoju novu osobnu iskaznicu ili je produljiti, da vas policijski službenik evidentira, odnosno identificira i potvrdi da ste to vi

14:48h
0
Osobne iskaznice
Foto: Ivan Balija

Kako bismo bili ukorak s najnovijim standardima danas je u prostorijama za izdavanje osobnih dokumenata koprivničke Policijske uprave predstavljen projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice. Građani su tako na licu mjesta mogli doznati kako aktivirati i koristiti se ovim osobnim dokumentom.

Adela Jelinek Biščan, direktorica Sektora prodaje iz Agencije za komercijalnu djelatnost, licenciranog davatelja usluga certificiranja, pojasnila je da MUP i AKD pozivaju građane na aktivaciju svojih osobnih iskaznica te korištenje mobilne aplikacije Certilia.

– Postoje dva načina aktivacije osobne iskaznice. Građani je mogu aktivirati kod kuće, za što im je potreban čitač ili ako ne žele kupovati čitač mogu doći u policijsku upravu gdje će im pomoći pri tome. Konzola je tu već godinu i ostat će još neko vrijeme, no nismo je dosad imali priliku građanima pojasniti kako je iskoristiti – rekla je Jelinek Biščan.

Osobne iskaznice
Adela Jelinek Biščan // Foto: Ivan Balija

Benefiti korištenja digitalne iskaznice su raznovrsni i mnogobrojni.

– Sve se usluge koriste besplatno. Aktivacija digitalne iskaznice znači da ćete s najvećom vjerodajnicom moći putem mobitela pristupati portalu e-građani. Mobilna aplikacija Certilia je naš budući digitalni novčanik, odnosno ona je već sad spremna da bude aplikacija za autentifikaciju i potpisivanje. Ono što potpišete mobitelom, bilo koji dokument, važit će kao vlastoručno potpisan. Nećete morati više ići na šaltere, samo jednom u pet godina morat ćete doći po svoju novu osobnu iskaznicu ili je produljiti, da vas policijski službenik evidentira, odnosno identificira i potvrdi da ste to vi. Sve drugo moći ćete raditi od kuće, već sada možete naručiti putovnicu na kućnu adresu, ne morate dolaziti ni po zahtjev ni po nju, sve možete obaviti iz fotelje, podnijeti zahtjev za novu vozačku dozvolu, promijeniti boravište, na raspolaganju vam je više od 100 usluga na e-građanima – pojasnila je te dodala kako čak i oni koji imaju stare osobne iskaznice s čipom također mogu aktivirati digitalnu osobnu iskaznicu. Sve što vam treba je osobna i PIN kojeg, ako ste izgubili, možete ponovo dobiti u policijskoj upravi.

Osobne iskaznice
Foto: Ivan Balija
Osobne iskaznice
Foto: Ivan Balija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!