intervju

Jelena Košutić i Ivana Jukić Bardek na listi su Nezavisnih za Gradsko vijeće: Uz pravedne mogućnosti zapošljavanja treba nam sustav dnevnog boravka za djecu i nova glazbena škola

Prema mišljenju Jelene Košutić, sve to mora pratiti dobro organizirani školski sustav i sustav čuvanja djece kroz produženi boravak školske djece uz sufinanciranje.

11:11h
0

Dvije mlade žene s uspješnim karijerama u dva različita područja mnoge su iznenadile svojim ulaskom u političke vode, odnosno kandidiranjem za Vijeće grada Koprivnice.

To su profesorica klavira i voditeljica poznate ženske klape Viva Jelena Košutić i stomatologinja Ivana Jukić Bardek koje se nalaze na 4. odnosno 6. mjestu na listi Nezavisni koju predvodi dr. Josip Večenaj.

Obje smo pitali koji su za njih najveći problemi i što treba učiniti da bi se oni riješili.

Prije svega smatram da je mladim obiteljima potrebno pružiti mogućnost dostojanstvenog života kroz pravedne mogućnosti zapošljavanja. Za to nam treba zdravo gospodarstvo i društvo u cjelini bez sada sveprisutnog nepotizma i kriterija političke podobnosti koji nužno vode do negativne selekcije kadrova i na scenu dovode likove bez vizija i potrebnih kompetencija.

Foto: Ivan Balija
Ivana Jukić Bardek // Foto: Ivan Balija

Danas je mogućnost samo realizacije kroz ostvarivanje svoje poslovne svrhe mimo stranačke pripadnost gotovo nemoguća misija. Nepotistička zapošljavanja o kojima se šuška u javnosti, dovode do srozavanja vrijednosti rada, a time i morala. Zašto bi se netko trudio kad vidi model napredovanja prema rođačko-stranačkim pravilima. Većinom to i je razlog iseljavanja mladih, obrazovanih i inteligentnih ljudi. Promijenimo li uzrok možemo govoriti o napretku.

Ali kada bi ljudima vratili vjeru u pravednost, nenamještene natječaje, napredovanje po zaslugama sigurna sam da bi situacija bila drugačija. Ljudima kojima se odluče za poduzetništvo potrebno je također osigurati čvrsti, pravedan i fleksibilan sustav za poslovanje. Mjere poticanja samozapošljavanja su vrlo pohvalne, međutim nakon toga postoji problematika poslovanja. Smatram da bi mladi ljudi koji pokreću startupove prve dvije godine trebali biti oslobođeni poreza i svih drugih nameta te pretjerane birokratizacije kako bi se neometano mogli fokusirati na svoj uspjeh, a ne na ganjanje još jednog – ističe Ivana Jukić Bardek.

Prema mišljenju Jelene Košutić sve to mora pratiti dobro organizirani školski sustav i sustav čuvanja djece kroz produženi boravak školske djece uz sufinanciranje.

Jelena Košutić i Josip Večenaj // Foto: Ivan Brkić

Dvosmjenska nastava stvara velike probleme. Smatram da je potrebno i djeci uvesti, ajmo reći normalan raspored života. Dakle nastava od jutra, dnevni boravak u kojem će se izvršiti sve školske obaveze uz naravno osiguranje prehrane. Tako bi i roditelji i djeca bili zadovoljniji s obzirom da bi mogli provesti kvalitetno vrijeme zajedno, te se u miru baviti izvanškolskim aktivnostima. Sada su svi u nekoj strci, djeca često ne stignu pojesti kvalitetan obrok kako bi uskladila razne obveze. Smeta me i nedostatak adekvatnog prostora za rad Umjetničke škole Fortunata Pintarića koja sada djeluje na tri lokacije u Gradu, od kojih za dvije, iako smo gradska škola moramo plaćati najam.

Dio zainteresirane djece čak odbijamo jer nemamo dovoljno prostora za rad. Usto sadašnje učionice su premale, slabo zvučno izolirane, nemamo primjerice po dva klavira u jednoj sobi kako to imaju suvremene škole.

Teško usklađujemo raspored s redovnom nastavom. Naši učenici unatoč tome postižu odlične rezultate na natjecanjima, imamo i državnu prvakinju u plesu koja vježba na neadekvatnoj podlozi i opravdano se pitamo što bi bilo kada bi potencijal profesora i darovitost djece bili praćeni odgovarajućom infrastrukturom. Zalažem se za izgradnju nove glazbene škole s koncertnom dvoranom i kao kandidatkinja na 4. mjestu liste
Nezavisni učinit ću sve da Koprivnica bude i glazbeni biser Koprivnice.

čitam...