Još jedna afera u Podravki: Prehrambena kompanija kreditirala i koprivničku Slogu tvornicu obuće

09:45h
0

Polančec naredio Marincu da Podravka kreditira Slogu ?

090917marinac-m– Da, istina je da nam je Podravka 2007. godine dala pet milijuna kuna kredita, ali ne znam ništa o ulozi potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u toj priči i ne vidim ništa spornog u odluci Podravke da nam novčano pomogne – komentirao je tadašnji predsjednik uprave Sloge d.d.d Darko Šket (sada istu funkciju obnaša u tvrtki kćeri Sloga obuća) medijske napise o drugom kreditu koji je potpisao bivši predsjednik uprave Podravke Darko Marinac.

Šket je pojasnio da je programom restrukturiranja poslovanja Sloge bilo predviđeno da joj Podravka pomogne kreditom te da je njezin novac osiguran hipotekom na nekretnine Sloge:

090917polancec-m– Podravka neće izgubiti ništa, jer će se moći naplatiti prodajom Sloginih objekata, ili pretvaranjem duga u vlasnički udio u Slogi obuća, što je manje vjerojatan ishod. Kredit smo iskoristili za plaćanje dobavljača, zatvaranje nepovoljnih kredit sklopljenih ranijih godina te podmirivanje dijela dugova prema državi. Kamata je bil tada uobičajenih sedam posto, ali na žalost nismo vratili ni kunu, a platili 107 tisuća kuna kamata.

Podravka – Banka sa srcem

Za koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića krediti Podravke SMS-u i Slogi nisu uobičajena praksa među gospodarstvenicima, jer za takvo što postoje banke. Ni jedna od tih tvrtki, po njemu, najvjerojatnije nije otišla u banku po novac jer su prezadužene, što znači da je vodstvo Podravke svjesno sklopilo dva ugovora štetna po tvrtku.- Kao građana, gradonačelnika, saborskog zastupnika i dioničara Podravke najviše me zanima što su članovi Nadzornog odbora dvije godine radili, jer kako je moguće da nisu vidjeli da se stavka zajmova povećala s milijun ili dva kuna godišnje za 25 puta i da su taj dokument potpisali bez ikakvog pitanja. Također, kako je moguće da Podravka kreditira druge tvrtke u trenutku kad su njezini kratkoročni i dugoročni dugovi veći od milijardu kuna – pita se Mršić.

Po Mršiću, stanje u Podravki je rezultat koaliranja HDZ-a i HSS-a, zbog kojeg su vodeće pozicije u toj tvrtki dijeljene po političkom ključu, a ne sposobnosti i znanju.

090917sestak-mVečernji list tvrdi da je Marinac odobrio Slogi kredit zbog izravnog pritiska potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji se 2007. na veliko trudio spasiti posrnulu proizvodnju obuće, no jasne potvrde da je to istina nema. Teško je, međutim, vjerovati da o tome ništa nije znao, jer je još 2005. godine predstavio program spasa Sloge, a 2007. godine je u vrhu Podravke sjedio njegov prijatelj, kum i čovjek od najvećeg povjerenja Zdravko Šestak, koji je uz to sudjelovao i u osmišljavanju plana spasa Sloge. Također, teško se oteti dojmu da su se sve najave spasa poslovanja Sloge uz pomoć poslovnih partnera, projekata i slično, koje je potpredsjednik Vlade izrekao prije dvije godine, u stvari svele na održavanje pokojnika na životu kreditima za koje se moglo pretpostaviti da ih neće moći vratiti.

Hoće li, kao u slučaju SMS-a, biti pokrenuta policijska istraga radi utvrđivanja nepravilnosti pri sklapanju kreditnog ugovora za sada nije poznato.

čitam...