popuštanje

Još samo vikend i terase su otvorene! Pit ćemo kavu iz šalice i konačno čuti: Dobar dan, izvolite

Dopušteno je radno vrijeme od 6 do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranit će se puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

11:26h
0
Sunčano dopodne na Zrinskom trgu u Koprivnici
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Nakon tri mjeseca, u ponedjeljak se otvaraju terase ugostiteljskih objekata, najavio je premijer Andrej Plenković. U 11 sati je to i potvrđeno na pressici te su objavljeni svi detalji popuštanja.


Danas imamo 505 novih slučajeva na 5071 testiranih. Postotak pozitivnih je 9,96 posto. Na respiratoru su 73 osobe, deset više nego jučer. U posljednja 24 sata umrlo je 14 osoba. Ukupno je umrlo 5503 osobe. Nešto manje od 59 tisuća ljudi dobilo je obje doze.

Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića i restorana, a mjere popuštaju i u sportu i treningu.

Sajmovi na otvorenom, za koje se najavljivalo sigurno otvaranje, i dalje ostaju zatvoreni.

– Omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima, ali o tome će detaljnije izvijestiti Nacionalni stožer – rekao je Plenković.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Terase se otvaraju, no prema određenim pravilima. Stolovi moraju biti udaljeni tri metra, a stolice metar i pola, kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Dopušteno je radno vrijeme od 6 do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranit će se puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

– Terase moraju biti otvorene, odnosno ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Gostima će se dopustiti odlazak u toalet, ali tada moraju staviti zaštitnu masku. Također maske moraju biti na licu cijelo vrijeme, osim kada gosti sjede za stolom. Broj gostiju za stolom neće se ograničavati, ali s obzirom na to da je nužan razmak, jasno je da neće biti moguće da se za stolovima okuplja veći broj ljudi. Ova pravila ne vrijede za članove istog kućanstva, odnosno ako u restoran ili kafić dođe višečlana obitelj, oni ne moraju održavati razmak. Božinović je dodao da se najveći broj korisnika izračunava po veličini terase i taj broj mora biti istaknut.

Omogućava se treniranje u zatvorenim objektima, ali uz pridržavanje mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen, jedna osoba na 20 kvadrata minimalno. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su treninzi, bez kontakta među sportašima. Treninzi nogometa i slično mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji, bez kontakta. Nakon svakog treninga dvorana se temeljito čisti i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste. A ako je to nužno, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Prilikom dolaska i odlaska treba imati masku – kazao je Božinović.

Capak kaže da samo održavanje sajmova, na način kad postoji infrastruktura, nije problem.

– Ali trebamo biti svjesni da postoje infrastrukturno i organizacijski različite vrste sajmova. O tome se vodi briga, o tome se razgovaralo. To će biti neki od sljedećih koraka u popuštanju. Mi želimo postepeno popuštati, vidjeti kakvi su učinci ovih mjera. Ako situacija bude dobra, idemo sa sljedećim korakom – kaže Capak.

čitam...