inicijativa Moramo vam nešto reći

Josip Aladrović: Relaksirat ćemo mogućnosti udomljavanja. Najteže osuđujem grafit ‘Ubojice‘ na Centru

Ministar Aladrović je kazao kako u slučaju iz Nove Gradiške "biološka obitelj nije bila najadekvatnija".

13:07h
0
IB Plenkovic dom mladih
Josip Aladrović // Foto: Ivan Balija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predstavnice inicijative Moramo vam nešto reći, Martu Divjak i Antoniju Skender. Na sastanku je bio i ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

– Kao što je i najavljeno jučer, održali smo sastanak. Drugi u nizu s predstavnicama inicijative Moramo vam nešto reći. Vidjeli smo kvalitetnu incijativu za nekoliko ključnih pitanja. Razgovarali smo o možebitnim zakonskim izmjenama, o djelovanju centara i domova za djecu. Ja bih rekao da smo čuli kvalitetnu inicijativu i kvalitetne prijedloge od predstavnica inicijative –  rekao je Aladrović nakon sastanka.

Novinarima se potom obratila Marta Divjak iz inicijative “Moramo vam nešto reći”.

– Inicijativu smo pokrenule prije godinu i pol iz razloga da bismo senzibilizirale javnost. Mi smo na sastanku s ministrom Aladrovićem i premijerom postavili devet točaka. Aladrović i Plenković su se dogovorili da će se ministar izjasniti po tih devet točaka u roku tri tjedna i očekujemo da će se ministar o tome očitovati – rekla je Divjak.

Aladrović najavio novi Zakon o udomiteljstvu

Aladrović se osvrnuo i na probleme s udomiteljstvom.

– Svjesni smo izazova, Zakonom o udomiteljstvu želimo relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti zakon i relaksirati mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će ju tom smjeru – kazao je.

– Na djecu ćemo foksuirati rad u sljedećem razdoblju – rekao je ministar.

Na pitanje gdje je problem u sustavu, Divjak odgovara:

– Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti – istaknula je Divjak.

Grafit na zgradi Centra za socijalnu skrb u Gradiški

Aladrovića su novinari pitali i o grafitu “Ubojice” koji je osvanuo na pročelju zgrade Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

– Reforme se ne događaju linčem. Moram i želim osuditi ovaj čin i sa ljudske strane i kao resorni ministar. To sigurno neće doprinijeti poboljšanjem sustava. Pozivi na linč, prozivanje sa ubojstva su neprimjereni i najoštrije to osuđujem – kazao je.

Aladrović je upitan o gej paru koji je imao probleme s udomljavanjem.

– Koliko znam, oni jesu udomili, dvoje djece. Društvena klima će određivati smjer toga. Interes djeteta će biti uvijek na prvom mjestu – rekao je Aladrović.

Kazao je kako u slučaju iz Nove Gradiške “biološka obitelj nije bila najadekvatnija”, piše hr.n1info.hr.