Josip Friščić priznao: HSS nije uspio smijeniti Šestaka, Romca i Pavlovića

10:58h
0
Friščić je priznao da HSS nije uspio ukloniti Šestaka, Romca i Pavlovića kad su uhićeni. Snimio: Marijan Sušenj

– Od kad su uhićeni, HSS je za smjenu Zdravka Šestaka, Saše Romca i Josipa Pavlovića iz Podravkine Uprave, no za to na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora tvrtke nisu bili predstavnici ostalih vlasnika, pa je postignut loš kompromis – otkrio je na današnjoj HSS-ovoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog aktualnih problema u Podravki potpredsjednik Sabora i predsjednik te stranke Josip Friščić.

Rekao je da je njegova izjava kako bi za potpredsjednika Vlade Damira Polančeca najbolje bilo da podnese ostavku samo osoban stav koji nikoga ni na što ne obavezuje te da će službeni stav o Polančecovoj budućnosti iznijeti danas popodne na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor. Na pitanje novinara zašto je prije nekoliko godina pozivao mjerodavne institucije da istraže prebacivanje 200 milijuna Podravkinih kuna u dionicama na Maltu, a nakon sklapanja koalicije s HDZ-om o toj temi više nije rekao ni riječ Friščić je kazao da je zašutio jer nije želio biti jedini političar koji pobija tvrdnje revizora da u poslovanju Podravke nema nezakonitosti.

– Mjerodavni su tada tvrdili da je sve u redu i zato sam zašutio. Sada je bitno stvoriti preduvjete za jačanje Podravke. Taj je proces pokrenut ostavkom Darka Marinca na funkciju predsjednika NO-a, a nastaviti ih treba popunjavanjem NO-a i ulaskom Ljube Jurčića u to tijelo kao predstavnika države koji će izraditi plan stabilizacije tvrtke te sastavljanjem nove Uprave koja će svoj posao odraditi kompetentno.

Friščić je komentirao i najnovija nagađanja da se istraga oko Podravke širi i na njega. Rekao je da su to smiješne tvrdnje, jer se temelje na slučajnom sastanku njega, potpredsjednika Vlade Polančeca te predsjednika i člana Uprave Zdravka Šestaka i Miroslava Vitkovića na terasi hotela Podravina:

– Šestak mi je prenio prijedlog vlasnika FIMA-e Milana Horvata da Podravka otkupi svoje dionice po cijeni od 450 kuna u trenutku kad su vrijedile skoro duplo manje, na što smo rekli da on to učini ako ima viška novca.

O traženju da se Podravkine dionice deponirane na Malti vrate u tvrtkin trezor i tako se ublaži nanesena šteta Friščić nije želio govoriti, jer, kako je kazao, čeka rezultate istrage, a izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića kako iz državnih poduzeća treba maknuti politiku ironično je komentirao:Snimio: Marijan Sušenj

– Friščić nije sadio masline s Mladinićem, ali znam tko je to radio, samo ne znam tko će ih sada brati obzirom na to da je Mladinić u zatvoru – rekao je Josip Friščić alaudirajući da prijateljstvo Mesića i vlasnika propalog proizvođača hrane tvrtke SMS Srđana Mladinića te dodao da u, primjerice, Pevecu, SMS-u i drugim velikim tvrtkama nije bilo politike ali su ipak propale te kako to dokazuje da je politika loš gospodar smo ako su loši oni koji se bave politikom, odnosno predstavljaju državu.