Novi vlasnik s novim planovima

Josip Mandić: Pogoni i strojevi Bilokalnik Drva u izrazito su lošem stanju, ali obnovit ću proizvodnju i zaposliti nove ljude

Treba prvo očistiti, pa sanirati krovove, popraviti što se popraviti da, riješiti priključke, vodu, struju, kanalizaciju, popraviti strojeve i nabaviti nove... Vrlo je neizvjesno kojim će tempom sve to ići, rekao je Josip Mandić.

18:30h
0
bilokalnik-prazno
Bilokalnik Drvo // Foto: arhiva

Josip Mandić, vlasnik građevinske tvrtke Facies iz Strmca Samoborskog, preuzeo je nekretnine i strojeve bivše tvrtke Bilokalnik Drvo te pomoću njih namjerava ponovno pokrenuti proizvodnju i zaposliti nove ljude.

Kao što nam je novi vlasnik rekao, jučer je dovršeno preuzimanje strojeva, no i oni i nekretnine su u prilično lošem stanju.

– Jučer je konačno to dovršeno, preuzeli smo ono što nije prodano u prijašnjih šest godina. Nažalost, strojevi su u izrazito lošem stanju, stari su i uništeni, ali forsirao sam to zato što mi daje mogućnost da mogu uopće aplicirati za dobivanje sirovine. Nekretnine su također u lošem stanju. To su dosta stari pogoni u kojima godinama nitko nije bio i nitko nije brinuo o njima. Primjerice, nedavno je palo malo kiše i unutra curi na sve strane. Neki objekti su upotrebljivi, neki nikada neće biti, a neki će biti uz ozbiljnu obnovu – pojasnio je Mandić.

Kao što je napomenuo, kupnja strojeva je uvjet da bi od Hrvatskih šuma mogao dobiti sirovinu za obradu jer u pogonima bivšeg Bilokalnik Drva namjerava nastaviti istu djelatnost kojom se i ta tvrtka bavila – piljenje, sušenje i obrada drveta. No, dobivanje sirovine nije tako lako.

– Drvo je specifična sirovina jer imate jednog jedinog dobavljača: Hrvatske šume. Oni i nemaju neki interes meni nešto prodati jer već imaju sve prodano, od nekoga moraju uzeti da bi meni dali. Slijedi mi ozbiljna utakmica da ih uvjerim da imam dobar pogon, da sam sve to kupio, da ću zaposliti ljude, tako da mi daju nešto što uopće mogu piliti. Iskreno, to je vjerojatno najveći problem – vjeruje Mandić.

Cijelo proces preuzimanje odvijao se mnogo sporije nego što je očekivao i neizvjesno je kada će sve biti spremno za rad i proizvodnju.

– Trenutno nemam ni struju ni vodu ovdje, nemam ništa. Treba prvo očistiti, pa sanirati krovove, popraviti što se popraviti da, riješiti priključke, vodu, struju, kanalizaciju, popraviti strojeve i nabaviti nove… Vrlo je neizvjesno kojim će tempom sve to ići, ali neke ozbiljne proizvodnje neće biti tako brzo – smatra on.

Ipak, na početku namjerava zaposliti pet do deset ljudi, a kada se stvore uvjeti, zaposleno bi bilo i više. Također je najavio da će prednost imati dosadašnji zaposlenici Bilokalnik Drva.

– To je moja želja i moj plan. Hoću li uspjeti? Ne znam. Ne volim puno obećavati jer ne ovisi samo o meni. Očekujem da će sve ići malo-pomalo, ali borit ćemo se – zaključio je Josip Mandić.

čitam...