Spor s Koprivnicaparkingom

Josipa je parkirna karta od tri kune koštala 4000 kuna: Ovo je čista pljačka, imao sam i tri svjedoka koje nitko nije ništa pitao

Općinski sud u Požegi presudio je u njegovu korist, no ni tu nije bio kraj. Koprivnicaparking se žalio, a Županijski sud u Slavonskom Brodu poništio je presudu i presudio u njihovu korist te ostavio Hnatyšyna bez mogućnosti žalbe.

18:30h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Jedan poslovni put u Koprivnicu koštao je Josipa Hnatyšyna iz Požege gomile živaca i 4000 kuna, a sve zbog jednog jedinog parkiranja.


Sve se dogodilo još 2012. kada je s još troje ljudi bio u Koprivnici i parkirao automobil u prvoj zoni i platio tri kune za sat vremena, piše 24sata.

– U međuvremenu sam auto preparkirao u drugu zonu ispred zgrade policije. Kad smo izašli iz policije, ispod brisača bila je dnevna karta od 80 kuna, iako još nije bilo 15 sati i nije isteklo vrijeme parkiranja – prisjetio se Hnatyšyn.

Idućeg dana nazvao je Koprivnicaparking, iz kojeg su ga uvjerili da nije problem u tome što je premjestio vozilo iz jedne u drugu zonu.

– Rekli su da to nije grijeh. Kazao sam da ću im poslati kopiju parkirne karte iz koje se vidi da vrijeme parkiranja nije isteklo te pitao kako je njihov djelatnik nije vidio – rekao je Hnatyšyn.

Parkiranje je u međuvremenu preuzeo Komunalac // Foto: arhiva

Ipak, uskoro je dobio kaznu od 110 kuna. Odlučio je da je neće platiti, jer se ne smatra odgovornim, a uskoro je sve završilo na sudu.

Mailom sam ih obavijestio da se ne smatram obveznim platiti kaznu i poslao im kartu. Odgovorili su da ne mogu uvažiti prigovor jer karta nije bila na vidljivome mjestu. Nisu poslali za to dokaz, a ja imam tri svjedoka koji su vidjeli da sam kartu postavio na vidljivo mjesto. Što je najnelogičnije, navode da je automobil 25. listopada 2012. zatečen bez vidljive parkirne karte u 14.45 sati. Samo minutu nakon toga ispisali su dnevnu kartu, a navode da su to učinili 11 minuta kasnije – u 14.46 sati. Ali sve je to u okviru vremena dok je važila moja parkirna karta koju sam platio – objašnjava on.

Općinski sud u Požegi presudio je u njegovu korist, no ni tu nije bio kraj. Koprivnicaparking se žalio, a Županijski sud u Slavonskom Brodu poništio je presudu i presudio u njihovu korist te ostavio Hnatyšyna bez mogućnosti žalbe.

Presuda je bila iz kolovoza 2013., a Fina mu je nedavno blokirala oko 2700 kuna.

Naplata kazni za parkiranje // Foto: Arhiva
Naplata kazni za parkiranje // Foto: Arhiva

– Primijetio sam da mi nedostaje novac, a nisu me ni o čemu obavijestili. U Fini su mi rekli da će presuda biti pravomoćna tek 5. svibnja ove godine. Ovo je čista pljačka. Do sada me sve stoji oko 4000 kuna uključujući i troškove odvjetnika – rekao je Josip Hnatyšyn.

Iz Koprivnicaparkinga odgovorili su da je prisilnoj naplati prethodilo suđenje koje je počelo nakon što je Josip Hnatyšyn uložio prigovor na rješenje o ovrsi.

– S obzirom na to da ni po proteku pet godina nije dobrovoljno podmirio dug, poslužili smo se legitimnim sredstvima i 12. siječnja Fini poslali zahtjev za naplatu na temelju ovršne odluke suda – odgovorili su iz Koprivnicaparkinga. Dodali su da je drugostupanjska presuda bila 2013. te da je Fina obračunala i zakonsku zateznu kamatu.

Iz Koprivnicaparking nisu odgovorili 24sata imaju li dokaz da parkirna karta nije bila na vidljivom mjestu, dok tri svjedoka na strani Josipa Hnatyšyna dosad nitko nije zvao.

Treba napomenuti i da od prošle godine Koprivnicaparking više nije nadležan za parkirališta u Gradu Koprivnici, već je tu obvezu preuzeo Komunalac.

čitam...