Josipović dodijelio odlikovanje Specijalnoj jedinici policije Ban

14:03h
0

U Narodnim Novinama je službeno objavljeno da je Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, dodijelio odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog svim postrojbama SJP MUP-a RH iz Domovinskog rata. Među odlikovanim postrojbama, nalazi se i Specijalna jedinica policije “Ban” Policijske uprave Koprivničko-križevačke.

Dušice, čeka se helikopter 1994.
Oluja 1995, Gračac

Specijalna jedinica Ban, osnovana je radom 1. kolovoza 1993., godine, nedugo nakon ustrojavanja Policijske uprave Koprivničko-križevačke, a prvi zapovjednik bio je Ivica Jurenec. Jedinica je popunjena bivšim pripadnicima Specijalne jedinice policije PU Bjelovarsko-bilogorske „Omega” koji su raspoređeni u policijskim postajama Policijske uprave Koprivničko-križevačke, te iz reda vojnih obveznika.

Prema poginulom pripadniku 4. voda SJP PU Bjelovarsko-bilogorske „OMEGA”, Draženu Baničeku, Jedinica je dobila naziv BAN.

Za vrijeme provođenja vojno-redarstvenih akcija specijalne policijje i oružanih snaga RH jedinica je sudjelovala u svim važnijim akcijama među kojima se ističe Poskok 2 na Velebitu, Krug na Južnom bojištu te posebno sudjelovanje u veličanstvenim pobjedama Bljesku i Oluji. Uz vojno-redarstvene akcije i operacije, Jedinica obnaša i niz redovnih policijskih zadaća na području matične Policijske uprave i diljem Republike Hrvatske.

Osim toga, na razini matične PU, djelovale su i dvije KAME Specijalne policije. (kirurške mobilne ekipe) Baza Jedinice bila je bivša karaula tzv. JNA – Botovo. U radu jedinice sudjelovalo je više od 200 pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava. Specijalna jedinica Ban Koprivnica  tijekom izvršenja svih navedenih zadaća nije imala poginulih i ranjenih pripadnika u borbenim djelovanjima.

čitam...