Posjet zagrebačkog župana

Jozinović: Građani će plaćati penale zbog gospodarenja otpadom, Koren: Dobrović je elementarna nepogoda za Hrvatsku

13:23h
0
Posjet župana Stjepana Kožića // Foto: Matija Gudlin

Došao je trenutak da jasno kažemo kako će hrvatski građani plaćati penale zbog kašnjenja sustava gospodarenja otpadom, rekao je Mladen Jozinović.

Zagrebački župan Stjepan Kožić (HSS) danas je posjetio koprivničko-križevačku županiju i to vrijeme iskoristio za susret sa ovdašnjim županom i stranačkim kolegom Darkom Korenom te s direktorom Piškornice Mladenom Jozinovićem.

Svrha posjeta bila je razmjena iskustava o projektu odlagališta otpada – naime, i zagrebačka županija planira sličan sustav zbrinjavanja otpada. No, još uvijek aktualni ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ima drukčiji plan koji bi uključivao razvrstavanje otpada, a to već neko vrijeme koči realizaciju projekta Piškornice i planove kao što je onaj zagrebačkog župana.

– Tema gospodarenja otpada izrazito je aktualna, a sada je još i više potencirana skorim parlamentarnim izborima. Župan Kožić došao je kako bismo razmijenili iskustva vezana za naš projekt Piškornice koja bi koristila i njima u njihovoj županiji. Dogovorili smo i zajednički nastup kroz zajednicu županija kojim ćemo inzistirati na tome da se provede rasprava o problematici gospodarenja otpadom i da se oko toga zauzmu zajednički stavovi – rekao je Darko Koren.

Osvrnuo se i na jučerašnju tiskovnu konferenciju MOST-a u Koprivnici na kojoj se kritiziralo projekt Piškornice i potenciralo plan odvajanja otpada kao moderniji i ekološki osviješten.

Stjepan Kožić // Foto: Matija Gudlin
Stjepan Kožić // Foto: Matija Gudlin

– Projekt je opterećen politikom i pozicijom resornog ministarstva koja nam zadaje probleme. Jučer ste mogli čuti na tiskovnici koju je u Koprivnici organizirao MOST da je pomoćnica ministra zaštite okoliša Lidija Runko Luttenberger prozvala župane kao glavne krivce što njihov plan nije prošao potrebnu proceduru u Vladi. Sve što je jučer rečeno je strašno, neki pojedinci si uzimaju za pravo da neargumentirano iznose dezinformacije i poluinformacije i rade koloplet neodgovornosti, nekompetencije i demagogije – oštar je bio Koren.

Pokušaje MOST-a da diskreditiraju izrađivače studija za Piškornicu i ostale centre nazvao je najvećim paradoksom od svih, a tvrtku koja je izradila studiju novog plana gospodarenja otpadom nečime što je jako blizu korupciji i sukobu interesa.

– To je tvrtka s dva zaposlena, bez ikakvih referenci, koja je napravila studiju na sedam- osam stranica. I slučajno je tvrtka baš iz Gradeca, općine kojoj je načelnica Ljubica Ambrušec koja je jučer vodila desant na Koprivnicu.  Takva tvrtka je za potrebe Ministarstva zaštite okoliša i ministra Dobrovića napravila velebnu studiju na osam stranica s kojom se išlo rušiti postojeći plan. To je neprihvatljivo. Ministar Dobrović je elementarna nepogoda za Republiku Hrvatsku – izjavio je Koren.

Mladen Jozinović // Foto: Matija Gudlin
Mladen Jozinović // Foto: Matija Gudlin

Stjepan Kožić istaknuo je da je vrlo zadovoljan posjetom i da je način gospodarenja otpadom koji se odvija u Piškornici, a mogao bi se i u zagrebačkoj županiji, jedini mogući u ovom trenutku.

– Podržavam sve što se dosad realiziralo jer je sve bilo u skladu sa zakonom. To je praktički nezaustavljivo i zbog korištenja sredstava iz Europske unije. U centrima za gospodarenje otpadom koristi se najsuvremenija tehnologija, ona se koristi i u Europskoj uniji. Odvajanje otpada na razini od 75 posto koju predviđa ministrov plan ne postoji nigdje u Europi. Možda će se to jednom dogoditi, ali ovoga časa te mogućnosti su daleko skromnije i tako nešto nije moguće. Hrvatska je potpisala određene norme i ako se one ne ispune do kraja iduće godine imat ćemo značajne probleme oko plaćanja penala. Oni bi bili odgovornost županija, a županijski proračuni ne bi to mogli podnijeti – smatra Kožić.

S njime se složio i direktor Piškornice Mladen Jozinović koji je upozorio da će stalno ometanje projekata centara za gospodarenje otpadom na kraju rezultirati kaznama koje će plaćati građani.

Došao je trenutak da jasno kažemo kako će hrvatski građani plaćati penale zbog kašnjenja sustava gospodarenja otpadom. Okosnica sustava u našoj državi su odlagališta otpada, a svima dozvole istječu 31. prosinca 2017. godine. Centara još nema, država nema sredstava i penali će biti prebačeni na regionalnu samoupravu. To su činjenice. Ove godine zbog nedostatka plana gospodarenja otpadom neće biti iskorišteno 475 milijuna eura – upozorio je Jozinović.

čitam...
Loading...