des mozges

Jozo, ugasi svjetlo!

Pamtim taj trenutak iskrenosti koji mi se urezao u pamćenje, ured 'današnjeg', stisnuta šaka mladog pobjednika, pokisla delegacija čestitara i njihov filmski odlazak uz zvonjavu, koja je simbolično, dopirala iz 'vjerne' izborne baze.

10:04h
0

Tko je u Križevcima vlast, a tko oporba, čiji su projekti? Tko otvara radove, za koga je rezerviran prvi red?


Tko s kime pije kave, čiji se obrazi crvene, čiji se plave, a tko se vrti oko vlastite osi i pokušava zabiti nož u prava leđa?

Čiji je veći, tko može više popit i koji ima više sponzoriranih klikova? Kome su džepovi prazni, a ruke prljave od šljake, tko ‘šarafi žarulje, a tko bere jabuke’ na dobrotvornom radu?

Pamtim taj trenutak iskrenosti koji mi se urezao u pamćenje, ured ‘današnjeg’, stisnuta šaka mladog pobjednika, pokisla delegacija čestitara i njihov filmski odlazak uz zvonjavu, koja je simbolično, dopirala iz ‘vjerne’ izborne baze.

Branko Hrg čestita novom gradonačelniku Križevaca Mariju Rajnu

Gepostet von Epodravina.hr am Sonntag, 4. Juni 2017

Pobjednički ples u restoranu, škicanje fotoaparata, ‘jeftina mjuza i teška cuga’, pusice i ostaci ‘lipsticka’ na obrazu, proračunati mislioci i viđeniji ‘filozofi’ koji se pokušavaju ubaciti u vidokrug novog djelitelja karata u gradu u kojem prosječni ugostitelji ulažu u poker aparate umjesto u sanitarne čvoreve. U gradu gdje riječ inspektor ima težinu prosječne fasade na kleti i križa na ramenu.

I dok jedan mladi križevački start up poduzetnik uvozi visokoobrazovanu radnu snagu u gradu koji štanca fitoljekarnike i ‘tehničare’ koji rasturaju ‘youtube premotavanje na novu stvar’, drugi najavljuju velike europske koncerne, na čelu s gospodinom Samsonite-om, oni dolaze s ‘benbarima i saundsistemima’ držeći u rukama crne kofere koji će od Križevaca napraviti ‘prigorsku dolinu’. U gradu u kojem se godinama ne možeš spojiti na stabilnu WI FI mrežu u strogom centru.

Ne zanimaju me vatrometi, vatrogasne zabave, protokoli, simbolični susreti, subvencije i pokroviteljstva kumovskim linijama, isplaćivanje plaća ravnateljima neradnicima bez ideja, pogodovanje dupeliscima koji kradu ideje. Zanimaju me konkretne mjere, akcije, detalji, sitne promjene, operativci s rješenjima i nogama na zemlji, vizionari s realnim idejama, ‘pametni i knjiški ljudi’, a ne razni fantomi i slatkorječivi likovi koji grade ‘staze, postaje i odmorišta’.

No nema veze, ‘izađite na balkone’ i ‘pozdravite šampione’… europskih fondova, pa makar povukli pare za biciklističke staze s kojima smo si napravili nogostup, a velike ‘razvojne centre’ ostavili bez tople vode. Uspjeli smo zajebati čak i moćnu Europu i sad očekujemo od ‘mladog pobjednika’ radikalne rezultate, kojih pak nema bez radikalnih poteza. Kojih fakat nema. Zato smo i dalje okruženi meštrima ceremonije koji ziđaju sebi kuću, klet, postaju i odmorište..

čitam...