Koprivnički znanstvenik

Jurendić postao pomoćnik ministra Tolušića za EU fondove

14:46h
0

Osjećam se zadovoljno i ponosno. U ponedjeljak mi je prvi radni dan, a na početku se moram upoznati s funkcioniranjem sustava, da bih mogao nesmetano raditi – rekao nam je danas Jurendić.

Koprivnički znanstvenik Tomislav Jurendić, novi je pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tomislava Tolušića.

Ovo je ujedno prvo imenovanje nekoga iz Koprivničko-križevačke županije u izvršnu državnu vlast.

– Osjećam se zadovoljno i ponosno. U ponedjeljak mi je prvi radni dan, a na početku se moram upoznati s funkcioniranjem sustava, da bih mogao nesmetano raditi – rekao nam je danas Jurendić.

Bit će zadužen za povlačenje novaca iz EU fondova, u čemu mu, kaže, ne nedostaje iskustva i to iz različitih područja. Iako nije istaknuti član stranke, Jurendić je za pomoćnika ministra predložen od strane županijskog HDZ-a.

Tomsilav jurendić osjeća se zadovoljno i ponosno // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Tomislav Jurendić osjeća se zadovoljno i ponosno // Foto: Arhiva ePodravina.hr

– Namjera Vlade je da se okupe stručnjaci iz različitih područja – rekao nam je on o svojem imenovanju.

Tomislav Jurendić već nekoliko godina živi na koprivničkoj adresi, gdje je 2012. godine u Poduzetničkom inkubatoru osnovao tvrtku Bioquanta koja se bavi istraživanjem i razvojem novih tehnologija i bioprocesa, a o čemu smo i pisali na na našem portalu.
Poslovno surađuje i s dr. Davorom Pavunom, koprivničkim znanstvenikom koji radi u Švicarskoj.
Jurendić je radio na impolzivnim tehnologijama i razvijanju zelene tehnologije,  a njegova bi otkrića mogla upravo iz Koprivnice postaviti nove znanstvene temelje.
– Više neću biti direktor ni vlasnik tvrtke, jer to zakonski ne smijem, no ona će i dalje funkcionirati s dvoje zaposlenih ljudi. Do sada smo bili u predistraživačkoj fazi, a neki rezultati su već vidljivi – rekao nam je on.
Novi je pomoćnik ministra inače i bivši podravkaš, gdje je radio u Tvornici dječje hrane. Radno iskustvo je stjecao i u Švicarskoj gdje je bio zaposlen u nekoliko velikih tvrtki te na znanstvenom institutu.
Nakon povratka u Hrvatsku, 2010. godine, doktorirao je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a uz to je, kaže, završio i studij iz ekonomije.
U ministarstvu Tomislava Tolušića, inače bivšeg Virovitičko-podravskog župana, razriješen je dosadašnji zamjenik ministra Jakša Puljiz, a pomoćnicima ministra, osim Jurendića, imenovani su Davor Huška, Marija Vučković i Dragan Jelić.