Sve bolji rezultati

Kada će proglasiti kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj? Broj zaraženih nije jedini kriterij, evo o čemu sve ovisi

U Hrvatskoj je u ovom trenutku 2244 slučaja koronavirusa, oporavilo se 2035, a preminulo je točno 100 zaraženih. Posljednja je bila osoba iz koprivničkog Doma za starije i nemoćne.

09:45h
0
Foto: Ivan Brkić

Posljednjih dana sve se više govori o proglašenju prestanka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Odlični rezultati i vrlo malo oboljelih, čak i dva dana s nula zaraženih, daju razloga za optimizam.

No, do proglašenja prestanka epidemije još neće doći, barem prema riječima stručnjaka iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Primjerice, ravnateljica klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, izjavila je na Dnevniku Nove TV da su oprezni s proglašenjem prestanka epidemije ponajprije zbog specifičnog položaja Hrvatske kao turističke zemlje.

Alemka Markotić // Screenshot: YouTube

– Većina zemalja nije proglasila kraj, tu je niz faktora. Mi smo poželjni za dolaske turista i bit ćemo oprezniji jer još se mogu očekivati određena žarišta. Kad budemo sigurni da neće biti većih problema, onda ćemo predložiti da se završi s epidemijom – rekla je Markotić.

Vili Beroš // Screenshot

Isto tako, ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko dana rekao je da se ne treba žuriti s proglašenjem prestanka epidemije.

– Još sigurno nećemo proglasiti. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni – stav je Beroša, pisao je 24sata.

U sličnom tonu razmišlja i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u, Bernard Kaić.

Bernard Kaić // Screenshot: HRT

– Kada smo imali epidemiju ospica, njezin smo kraj odredili isključivo temeljem medicinskih kriterija. Traje do trena kad od zadnjeg slučaja prođe period maksimalne inkubacije ili dva takva perioda, ovisi. Ovo je nešto sasvim drugo, s čim se u 25 godina rada u ovoj ustanovi nisam susreo – priznao je Kaić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je da je prestanak epidemije procjena koju mora donijeti Vlada, na preporuku Ministarstva zdravstva.

Krunoslav Capak, Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr

– To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti bolesti, transmisiji bolesti, opasnosti od ponovnog dolaska bolesti i na temelju broja oboljelih – rekao je Capak.

U Hrvatskoj je u ovom trenutku 2244 slučaja koronavirusa, oporavilo se 2035, a preminulo je točno 100 zaraženih. Posljednja je bila osoba iz koprivničkog Doma za starije i nemoćne.

Loading...