CROATIA POLIKLINIKA KOPRIVNICA

Kada obaviti pregled kod urologa? Evo što savjetuje jedan od najboljih urologa u Hrvatskoj

Velik je problem i što naši sugrađani uglavnom ne pokazuju dovoljnu razinu svijesti o važnosti redovitih uroloških pregleda, kao što je to u zapadnim zemljama.

14:30h
0

U urologiji, pojašnjava dr. Duje Rako, mogu se izdvojiti dvije najčešće skupine pacijenata. Jednoj pripadaju muškarci stariji od 50 godina koji ozbiljno shvaćaju svoje zdravlje, znajući da je karcinom prostate najčešći karcinom kod muškaraca te žele preventivno djelovati i, ako ga već imaju, otkriti što je moguće prije kako bi im mogućnosti liječenja bile što dostupnije. Druga skupina pacijenata su mlađi muškarci koji su napipali kvržicu i zabrinuti su da bi to mogao biti tumor. Na sreću, najčešće se ne radi o tumoru, nego o benignoj tvorbi. Kad je riječ o ženama, one urologu najčešće dolaze zbog čestih upala mokraćnog sustava ili inkontinencije.

– Kada govorimo o muškarcima starijim od 50 godina, oni najčešće dolaze na preventivne preglede vezane uz karcinom prostate. Neki od njih već imaju tegobe s mokrenjem, pa žele i o tome razgovarati. Ta dob može nositi i određene rizike disfunkcije spolnog sustava. O tome, ali i svemu što ih muči, naši pacijenti vole porazgovarati u ugodnoj atmosferi Poliklinike. Znatno se češće odluče razgovarati o svim tegobama kod nas nego u državnim bolnicama, gdje su pod pritiskom ostalih pacijenata koji čekaju, velikih redova i ne baš uvijek adekvatnog ambijenta – ističe dr. Duje Rako, jedan od najboljih urologa u Hrvatskoj, koji se nakon specijalizacije urologije u KB-u Dubrava dodatno usavršavao u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegove usluge dostupne su u Croatia Poliklinici u Koprivnici.

Ako je riječ o mlađim muškarcima koji su pronašli kvržicu i zabrinuti su da bi to mogao biti tumor, jako je važno brzo i sigurno postaviti dijagnozu.

– Najveća prednost dolaska pacijenta u Croatia Polikliniku je sigurnost da će na jednome mjestu u vrlo kratkom vremenu doći do pouzdane dijagnoze, a svi znamo kako brzo i sigurno postavljanje dijagnoze vodi uspješnijim ishodima liječenja. Svaki pacijent koji ima neku sumnju i zabrinut je za svoje zdravlje te želi brzu i pouzdanu dijagnozu može doći k nama – kaže dr. Duje Rako.

Kad je riječ o ženama, koje se urologu najčešće javljaju zbog čestih upala mokraćnog sustava ili inkontinencije, također je preporuka da ne čekaju s odlaskom na prvi pregled.

– O tome žene vrlo rijetko govore otvoreno jer nije baš najjednostavnije reći da ti bježi mokraća, dok je, recimo, sasvim uobičajeno reći da imate visok krvni tlak – naglašava dr. Rako.

Velik je problem i što naši sugrađani uglavnom ne pokazuju dovoljnu razinu svijesti o važnosti redovitih uroloških pregleda, kao što je to u zapadnim zemljama.

– Vjerojatno je to zbog srama ili nedovoljne osviještenosti o problemu. U drugim zemljama jako se puno govori o karcinomu prostate i slabijem mokrenju, pa se u konačnici znatno ranije javljaju na pregled. Kod nas taj tabu nije do kraja razriješen – ističe dr. Rako.

Ako imate neke od navedenih simptoma ili želite obaviti preventivni pregled u ugodnom ambijentu bez čekanja, dr. Duje Rako dostupan je u Croatia Poliklinici u Koprivnici, koja se nalazi u sklopu Gradskih bazena Cerine. Radno vrijeme Poliklinike je utorkom od 7 do 19 sati, srijedom od 12 do 20 sati te četvrtkom od 7 do 15 sati. Osim urologije, u Poliklinici su dostupne usluge ginekologije, oftalmologije, interne medicine, neurologije te dermatologije i venerologije. Dostupne su i usluge laboratorija te sistematski pregledi. Rezervirajte svoj termin i liječite se u Croatia Poliklinici bez čekanja i uputnica.

čitam...
Loading...