nova popuštanja

Kafići će raditi do 22 sata, bez puštanja glazbe, a možemo i na WC

11:54h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Božinović je danas na pressici rekao da su nastavili smo s blagim popuštanjem mjera i to onih koji se odnose na ugostitelje i sport.

– Omogućeno je svim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme može biti od 6 ujutro do 22 sata. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima. Pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Treba osigurati razmak među gostima, stolovi i stolci moraju bit razmješteni, mora biti metar i pol razmaka od svakog stolca, a među stolovima treba biti tri metra – rekao je Božinović.

Najveći broj korisnika izračunava se po veličini terase i taj broj mora biti istaknut.

Ujedno, nije dopušteno puštanje glazbe, da gosti ne bi glasno pričali pa na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

U prostor objekta, odnosni na WC, može se samo s maskom.

Što se tiče odluke o ne puštanju glazbe, ona se referira na preporuke HZJZ-a, kažu.

– U tom dijelu se još uvijek može vidjeti kako tu odluku provesti u praksu. Ono što je definitivna činjenica, kada ljudi razgovaraju imaju prirodni poriv da se približe. Ukoliko je glazba, još više se približavaju, to znači veću mogućnost zaraze, luči se više aerosola – rekao je Božinović te dodao kako je činjenica da je to rizik, glasna glazba je rizik za širenje, brojne studije su to pokazale.