Mrežna privatnost

Kako biste sigurno surfali internetom i izbjegli “udicu”, osigurajte se korištenjem VPN-a

Korištenjem VPN-a sav promet koji ostvarujete preko interneta je šifriran, a sav promet koji s interneta dolazi na vaše računalo preko virtualne privatne veze je filtriran, pa je tako znatno smanjena mogućnost da postanete žrtva napada.

13:00h
0
Tipkanje // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Život se gotovo u potpunosti preselio na internet, ako ste to dosad odbijali prihvatiti, korona-kriza vam je zasigurno otvorila oči. Za dobar dio stanovništva klasične urede zamijenile su spavaće sobe, dnevni boravci ili čak kupaone, a sve to omogućio nam je jedan od najvećih izuma dvadesetog stoljeća – internet.

Gotovo svi njegovi korisnici zasigurno su se barem jednom susreli s nekom od mnogobrojnih prevara, a jedna od najčešćih je phishing (varijanta engleske riječi za pecanje – fishing). Ova kriminalna aktivnost koristi razne načine manipulacije kako bi od korisnika (vas) prikupila povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podatke kreditnih kartica i sl.) te tako ostvarila korist. Najčešći način na koji se korisnika navede da postane žrtva je preko e-mailova ili poruka preko društvenih mreža unutar kojih se nalazi poveznica na stranicu koja je često identična kopija web stranica banaka, servisa za plaćanje, društvenih mreža i sličnih. Kao što je već spomenuto, a jako je bitno za naglasiti – ovakve stranice izgledom zaista podsjećaju na prave web stranice i korisnik vrlo teško može zaključiti da se radi o prevari. Takva web stranica od vas će tražiti unos vaših osobnih podataka. Osim lažnog predstavljanja, postoji mogućnost da naletite na lažne skočne prozore kada se već nalazite na legitimnim web stranicama, a koji također od vas traže unos povjerljivih osobnih podataka. Pomoću prikupljenih podataka napadač može preuzeti vaš identitet i nanijeti vam veliku štetu, najčešće financijsku. Jedan od načina da se zaštitite od ovakvih napada je korištenjem VPN-a (Virtualne privatne mreže) koji se nameće kao efikasan sloj zaštite između vas i poslužitelja. Mnogobrojne tvrtke koje se bave pružanjem sigurnosti na internetu, kao primjerice Surfshark omogućuju vam da zaštitite svoju privatnost i onemogućite phishing napade.

Korištenjem VPN-a sav promet koji ostvarujete preko interneta je šifriran, a sav promet koji s interneta dolazi na vaše računalo preko virtualne privatne veze je filtriran, pa je tako znatno smanjena mogućnost da postanete žrtva napada. Tvrtke koje pružaju siguran pristup internetu koriste popise već poznatih mail i web adresa koje su korištene za kriminalne radnje te onemogućuju komunikaciju s njima. Na ovaj način sav sadržaj koji konzumirate na internetu ostaje privatan.

Uz šifriranje i filtriranje sadržaja preko VPN-a vaša IP adresa s koje surfate prestaje biti vidljiva, odnosno dodjeljuje vam se druga koja vas fizički smješta na neku lažnu lokaciju. Na primjer, nalazite se u selu Špičkovina i preko IP adrese svatko može znati vašu lokaciju, no korištenjem VPN-a možete se preko neke druge IP adrese predstaviti kao da ste fizički u središnjoj Americi. Na taj način vaša IP adresa nije vidljiva potencijalnim napadačima. Uz povećanu sigurnost ovakva primjena VPN-a omogućuje vam konzumaciju sadržaja koji nije dozvoljen na vašoj trenutnoj lokaciji.

Kao zaključak valja napomenuti da s oprezom otvarate svaku sumnjivu poruku, odnosno e-mail, uvjerite se da je pošiljatelj stvarna osoba/institucija. Ako pošiljatelj od vas traži unos osobnih podataka, bez da ste prethodno sami zatražili njihovu promjenu, gotovo sigurno se radi o prevari – ne nasjedajte i ne unosite podatke. Dobro provjerite adresu na kojoj se nalazite kada unosite osjetljive podatke i uvjerite se da se radi o sigurnoj vezi (obično ikona lokota pokraj adrese). Kao dodatni sloj zaštite koristite VPN mreže i u potpunosti osigurajte privatnost na internetu.

čitam...