Razvoj bolesti

Kako će nam izgledati život s koronavirusom? Ravnatelj HZJZ-a naveo tri scenarija koji nas čekaju

Capak je mišljenja da je procjena WHO-a o cjepivu za najranije 12 mjeseci realna jer cjepivo mora biti apsolutno sigurno za upotrebu, a klinička istraživanja još nisu počela. 

10:45h
0
Foto: Ivan Brkić

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, jučer je u Dnevniku Nove TV govorio o mjerama vezanima za koronavirus, cjepivu i tome što možemo očekivati tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Napomenuo je da, iako mjere prema kojima dio djelatnosti ne rade vrijede još četiri dana, može se očekivati da će se one produljiti, a za eventualno ublažavanje bit će potrebno pričekati pet do sedam dana pada broja oboljelih. I tada će rad ugostiteljskih objekata biti ograničen pravilima distanciranja.

Što se tiče ljeta, očekuje da bi situacija mogla biti nešto povoljnija, jer se koronavirus širi kapljičnim putem, a dolaskom ljeta takve zaraze uglavnom jenjavaju. Ipak, neće postpuno nestati.

Krunoslav Capak, Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr

– Kolektivni imunitet sigurno nećemo steći do ljeta, nego će se, ako virus ostane ovakav kakav jest, na jesen i zimu nastaviti prokuživanje i vjerojatno će trebati još cijela jedna sezona da se populacija prokuži i da se infekcija zaustavi. Ako bude kao virus gripe, mogla bi postati sezonska – rekao je Capak.

Tako nas, prema njegovom mišljenju, čekaju tri moguća scenarija.

– Ako virus ostaje isti kakav jest, nastavit će se to prokuživanje i trebat će još jedna sezona da se zaustavi širenje infekcije. Ako će se virus mijenjati, u tom slučaju nam slijedi sezonstvo, a možda bude i scenarij kao sa SARS-om pa možda i nestane – smatra Capak.

Capak je mišljenja da je procjena WHO-a o cjepivu za najranije 12 mjeseci realna jer cjepivo mora biti apsolutno sigurno za upotrebu, a klinička istraživanja još nisu počela.