Nastavlja se suđenje

KAKO ĆE SE SMILJANA BRANITI Obrana izvukla dokument star 23 godine, tvrde da zbog njega nije mogla staviti tijelo sestre u škrinju

Osim što je otkriveno i da je otac Martin Dominić zvani Fredi bio kažnjavan zbog nasilja u obitelji, doznalo se da je u tučnjavi u Donjem Vidovcu pretukao sada pokojnog Josipa Horvata koji je dobio krvarenje u mozgu i zbog ozljeda otišao u prijevremenu mirovinu.

15:04h
0
Foto: Matija Gudlin
Smiljana Srnec // Foto: Matija Gudlin

Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo 21-godišnje sestre Jasmine ulazi u treći tjedan, a misterij oko stravičnog zločina postaje sve intrigantniji.

Jedna od intriga koja će izaći na vidjelo je to da je Jasmina bila studentica Fakulteta političkih znanosti koja je nakon redovne godine odlučila nastaviti izvanredno studij uz rad u Zagrebu krajem 90-ih godina, piše Jutarnji. I njezin ujak Dragutin Sabol, svjedočeći njezinu posljednjem susretu, rekao je da mu je Jasmina u jakni s krznom mahnula na autobusnoj stanici dok je odlazila u Zagreb, a njemu se taj susret živo urezao u pamćenje. Još neki svjedoci rekli su da su Jasminu viđali i nakon ljeta 2000. kad je, prema tvrdnji tužiteljstva, Smiljana usmrtila sestru s najmanje pet udaraca na spavanju.

Međutim, gotovo pune dvije godine prije nego što je ubijena, 30. rujna 1999. prema dopisu Fakulteta političkih znanosti Jasmini Dominić prestao je status studentice FPZ-a i izgubila je sva prava. Taj je podatak dosad bio nepoznat. U nastavku suđenja taj će podatak obrana Smiljane Srnec koristiti kako bi pobila tezu tužiteljstva da je Smiljana Srnec bila ljubomorna na sestru jer smatraju za to jednostavno nije imala razloga. Iako se stvorio opći dojam da je Smiljana ta koja je manipulirala roditeljima, rodbinom i mještanima, ovaj podatak iskoristit će se i kako bi se ukazalo da je i žrtva bila ta koja je ukućane i mještane dovodila u zabludu.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Jedna je to od obiteljskih tajni koja se spominjala u uvodu suđenja. Osim što je otkriveno i da je otac Martin Dominić zvani Fredi bio kažnjavan zbog nasilja u obitelji, doznalo se da je u tučnjavi u Donjem Vidovcu pretukao sada pokojnog Josipa Horvata koji je dobio krvarenje u mozgu i zbog ozljeda otišao u prijevremenu mirovinu.

Horvatova supruga tvrdila je da su razmišljali i o tužbi za odštetu, ali su nakon konzultacija s odvjetnicom odustali jer su Dominićevi bili u teškoj financijskoj situaciji. I doista, Dominići su od Varaždinca Ratka L. posudili 5600 DEM i sklopili ugovor o zajmu 8. lipnja 1995. godine, uz mjesečnu kamatu od 10 posto. Svjedoci iz Palovca tvrde da su Dominićima dolazili “kamatari” i da je Katarina Dominić posuđivala od brata novac koji je i vraćala da bi vratila dug. Nad njihovom se kućom u Palovcu vodila i ovrha koja je obustavljena 1999., a kuća im je bila na dražbi. Nitko je nije kupio pa vjerovnik nikad nije došao do novca.

U izlistu iz policijskog kompjutora piše da je Martin Dominić kći Smiljanu udario šakom u glavu. Postoji navodno i treći Martinov krimen, a to je tučnjava s kolegama s posla dok su bili na terenu u Istri. Sve to bilo je poznato i policiji u vrijeme prijave nestanka Jasmine Dominić 2005. godine. Policija je ispitivala Palovčane, roditelje, Smiljanu, koja je čak u početku bila pristala na poligrafsko testiranje pa ga kasnije odbila, ali je bila i nepogodna za testiranje zbog uzimanja lijekova.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kako doznaje Jutarnji list, tvrdnje tužiteljstva da je Smiljana Srnec mogla nakon što je, kako se tvrdi, usmrtila sestru sama odvući njezino tijelo i spremiti ga u zamrzivač, obrana će opovrgavati medicinskom dokumentacijom još iz vremena prije ubojstva. Iz te je dokumentacije vidljivo da je Smiljana Srnec ozlijedila kralježnicu još na porodu 1996. godine, zbog čega nije mogla proći ni na liječničkom pregledu za posao.

Tijekom dosadašnjeg suđenja posebno je bio intrigantan dio iskaza Smiljanina ujaka Drage Sabola koji je svjedok tužiteljstva. Nakon što je Sabol rekao Martinu Dominiću kako ga je vidovnjak upozorio na to da je Jasmina ubijena, on mu je zaprijetio da nikome o tome ne govori jer će ga ubiti.