Istražili smo

Kako koronavirus utječe na naše tvrtke? Podravka smanjila putovanja, Belupo osigurao zalihe, mnogi osigurali sredstva za dezinfenkciju

Situacija je još neizvjesna i bit će takva još neko vrijeme, no upitali smo neke od najvećih ovdašnjih tvrtki osjećaju li već sada posljedice pandemije koronavirusa u svom poslovanju i jesu li išta promijenili u svakodnevnom funkcioniranju.

09:00h
0
Ilustracija // Foto: Twenty20

Koronavirus bez sumnje već sada značajno utječe na cijeli svijet. Ako izuzmemo očito – pandemiju, mnoštvo oboljelih i umrlih – posljedice koje ostavlja bolest utječu i na društvenu i na ekonomsku sliku.

Iako je prerano znati, već se sada pojavljuju predviđanja i najave da bi koronavirus mogao odvesti svijet u novu recesiju, stvoriti brojne probleme poslodavcima i tvrtkama, utjecati na nova radna mjesta i zaposlenost, izvoz i uvoz, burzovne indekse, turizam i praktički sve aspekte globalne ekonomije. Situacija je još neizvjesna i bit će takva još neko vrijeme, no upitali smo neke od najvećih ovdašnjih tvrtki osjećaju li već sada posljedice pandemije koronavirusa u svom poslovanju i jesu li išta promijenili u svakodnevnom funkcioniranju.

Iz naše najveće prehrambene tvrtke, Podravke, rekli su nam da će koronavirus utjecati na promet robe te da budno prate situaciju.

– Pojava koronavirusa i njegovo širenje u većinu zemalja Europe i svijeta, zasigurno će utjecati na tržišna kretanja i promet roba te poslovanje domaćih kompanija. Međutim, još uvijek je prerano za procjene eventualne štete i utjecaja koronavirusa na poslovanje. Aktivno pratimo trenutnu situaciju vezanu uz pojavu koronavirusa na području RH kao i preporuke nadležnih tijela RH, o čemu kontinuirano informiramo i naše zaposlenike. S pojačanom pažnjom u svakom trenutku pratimo daljnji razvoj situacije u vezi s time te poduzimamo odgovarajuće mjere, u skladu s preporukama nadležnih tijela RH te kompanijskog Priručnika za upravljanje kriznim situacijama, a s posebnim naglaskom na zdravlje i sigurnost naših zaposlenika te osiguravanja kontinuiteta poslovanja – kažu iz Podravke.

Također, smanjili su učestalost poslovnih sastanaka, pripremaju se za rad od kuće te su uveli i druge mjere predostrožnosti.

– Sve mjere vezano uz higijenu pojačane su sukladno preporukama nadležnih tijela, a kompanija sprema i mjere za rad od kuće gdje god je moguće. Reduciraju se sva putovanja i poslovni sastanci te je obavljanje poslovnih aktivnosti u najvećoj mjeri usmjereno na poslovnu komunikaciju primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije. Isto tako, uspostavljen je poseban interni komunikacijski kanal za sve upite i informacije vezano uz nastalu problematiku. Provodi se i aktivna komunikacija i koordinacija sa Županijskim stožerom za civilnu zaštitu kao i Zavodom za javno zdravstvo – kažu iz tvrtke, te napominju da u ovom trenutku nemaju sumnje u pojavu koronavirusa u njihovoj sredini.

Belupo neće biti posebno pogođen zatvaranjem granica prema Italiji jer tamo niti nemaju prodajnih poslovnih operacija. Također, kažu kako neće biti problema ni sa sirovinama za lijekove i ostale proizvode.

– Poslujemo s više od 90 svjetskih proizvođača aktivnih supstanci, a svoje proizvode izvozimo na 18 tržišta. Iz ukupno 173 aktivne supstance, proizvodimo 1856 proizvoda, pakiranih u 365 doza i 672 veličine pakiranja. Budući da proizvodnju planiramo godinu dana unaprijed, sve su djelatne tvari, od svih dobavljača, nabavljene u drugoj polovici prošle godine. Na tom tragu, za Belupo, u ovom trenutku ne predviđamo problem s opskrbom tržišta, jer imamo dovoljne zalihe sirovina i gotovih proizvoda – rekli su nam iz Belupa.

Dodaju kako su u svakodnevnom poslovanju poduzete značajne mjere zaštite, kako ljudi, tako i poslovnih procesa.

U Hartmannu također pomno prate situaciju s koronavirusom.

– U ovome trenutku nema značajnijih negativnih implikacija iako se očekuju ukoliko situacija eskalira u narednim danima/tjednima. U svakodnevnom radu slijedimo upute dane od strane zavoda za javno zdravstvo. Sva veća europska gospodarstva maksimalne napore će ulagati održanju te poticanju rada prehrambene industrije u cjelini gdje i Hartmann ima svoje mjesto u lancu opskrbe – smatraju u Hartmannu.

Rasco je zasad ograničio putovanja, a potrudili su se osigurati u tvrtki sva potrebna sredstva za prevenciju.

– U ovom trenutku nam je prerano govoriti o utjecaju koji će COVID-19 imati na naše poslovanje. Pratimo i pridržavamo se svih uputa institucija u Republici Hrvatskoj nadležnih za ovu situaciju i pravovremeno obavještavamo zaposlenike o njima. Na razini cijele kompanije su raspoređena sredstva za dezinfekciju (dezinfekcijske tekućine, dezinfekcijske maramice, medicinski alkohol). Veći ih je broj dostupan na frekventnim mjestima. Ograničili smo sva putovanja samo na najnužnija, a putovanja u Italiju, zapad Austrije i jug Njemačke smo odgodili na neodređeno vrijeme – kazao je Ivan Franičević, predsjednik uprave Rasca.

U Carlsbergu su kratko odgovorili da nisu u mogućnosti komentirati utjecaj koronavirusa na poslovanje.

Stanja u ostalim tvrtkama kojima smo poslali upite objavit ćemo kada, i ako, stignu.

čitam...