korona mjere

Kako žive korisnici Doma za starije, ravnateljica: Sada je lakše nego na proljeće jer ne moraju biti u sobama pa nemamo organiziranu psihološku pomoć

U pričuvi je nekoliko soba u koje je moguće smjestiti 15 osoba, naših korisnika, koje u slučaju da imaju pozitivan nalaz, a nisu razvili simptome, nećemo slati u bolnicu, nego ćemo ih pratiti unutar ustanove, kaže ravnateljica.

11:25h
0
Dom za starije i nemoćne osobe, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Dom za starije i nemoćne osobe, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Smrt 85-godišnje korisnice Doma za starije i nemoćne u nedjeljno je prijepodne šokirao koprivničku javnost, a nakon provedenog policijskog očevida, utvrđeno je da je korisnica počinila samoubojstvo oko 11.15 sati, bacanjem kroz prozor.

Ne aludirajući na to da si je dugogodišnja korisnica oduzela život zbog mjera i ne ulazeći u razloge ovog tragičnog čina, zanimalo nas je kakav je trenutno život korisnika Doma, obzirom na epidemiološke mjere, a sada ih je i dodatno potresla smrt sustanarke s kojom su svakodnevno dijelili životni prostor.

Nose maske i drže distancu

Početkom studenog zabranjeni su izlasci korisnicima domova izvan prostora objekata i dvorišta doma, ali je i zabranjen posjet domovima. Iznimno i uz suglasnost odgovorne osobe doma, a uz procjenu epidemiološkog rizika, dopušteni su višednevni, 14 i više dana, odlasci u svoju obitelj, kuću i slično, no po povratku korisnici se moraju obvezno testirati na SARS-CoV-2 te 14 dana od povratka obvezni su nositi masku, držati distancu od 1,5 metra i provoditi pojačanu higijenu ruku ukoliko dolaze u kontakt s drugim korisnicima.

Kako funkcionira život u županijskom Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, provjerili smo sa Željkom Koluder-Vlahinja, ravnateljicom ustanove.

Željka Koluder Vlahinja // Foto: Matija Gudlin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nema posjeta, dva puta dnevno idu u dvorište 

– Od uvođenja novih mjera zabranjene su posjete našim korisnicima, no postoji mogućnost donošenja paketa koje im onda naše osoblje dostavlja. Izlasci korisnika su ograničeni na jednom tjedno kada organizirano, uz pratnju naših djelatnika, odlaze u nabavku namirnica, prvenstveno higijenskog materijala ili do banke. Posjet liječniku ili zubaru isto tako se mora obaviti i to se odrađuje prema dogovorenim terminima. Živi se lagodnije nego je to bilo na proljeće – kaže ravnateljica.

Dodaje da je sada puno lakše jer korisnici nisu zatvoreni u sobama kao što je to bilo na proljeće, za prvog vala koronavirusa. Dva puta dnevno stanari imaju mogućnost izlaska u dvorište, prije ručka, od 10.30 do 11.30 i poslije ručka, od 14 do 16 sati. Za to vrijeme uvijek je s njima netko od djelatnika koji paze da ne dođe do kontakta s vanjskim kontaktima ili da ne bi netko odšetao iz kruga, pojašnjava.

Unutar doma stanari se normalno kreću i nose maske

– Svi su prihvatili nove mjere i pridržavaju ih se bez prigovora. Svjesni su da je situacija sve samo ne normalna, a nakon iskustva s proljetnim valom kad je umrlo 15 osoba, ne isključivo od Covida, ali s Covidom, nije im bilo teško objasniti da moraju prihvatiti nova pravila. Svaki dan im se zahvaljujem na strpljenju – pojašnjava ravnateljica.

U županijskom Domu trenutno žive 242 starije osobe. Zadnji put nove su stanare primili u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna. Prijem novih nije zaustavljen samo zbog mjera, nego i obaveze da osiguraju prostor za prihvat asimptomatskih bolesnika.

– U pričuvi je nekoliko soba u koje je moguće smjestiti 15 osoba, naših korisnika, koje u slučaju da imaju pozitivan nalaz, a nisu razvili simptome, nećemo slati u bolnicu, nego ćemo ih pratiti unutar ustanove. Za sada nam te prostorije ne trebaju jer nitko od korisnika nije pozitivan. Pojačana je kontrola i naših djelatnika te svaki koji više od pet dana izbiva s radnog mjesta mora biti podvrgnut testiranju prije nego se vrati u kolektiv. Vodimo veliku brigu o tome da netko ne bude pozitivan, čim posumnjamo da bi netko imao simptome vadimo ga iz sustava – kaže.

Nema ogranizirane psihološke pomoći

Lakše se živi i iz razloga što je smanjen rizik kontakta s obiteljima jer se u nekoliko navrata pokazalo kako je bolest došla iz najužeg kruga obitelji. Korisnici imaju mogućnost otići iz Doma na 14 dana, ali po povratku moraju isto tako biti testirani. Ravnateljica kaže da sporadično imaju korisnike koji odlaze k svojim obiteljima.

Ipak, za razliku od proljeća, u ovom trenutku nisu organizirali psihološku pomoć za korisnike.

– Ovog časa nemamo, no pomažemo im na sve načine da žive najnormalnije što je moguće. Nije takva kriza kakva je bila u proljeće. Ljudima bude nekad dosta svega, ali razumiju da se moraju čuvati i pridržavati novih pravila – zaključila je ravnateljica.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW