Kod Grbaševca

Kamilica sredinom studenog u punom cvatu

12:21h
0
Kamilica u cvatu // Foto EKO Mamut
Kamilica u cvatu // Foto EKO Mamut

Aktivisti su nakon ovogodišnjih ekoloških incidenata na potoku Gliboki promatrali moguće vidljive posljedice. S obzirom da u potoku više ne obitavaju riječni rak i školjka, a od ove godine nema ni riba, zapažanja su usmjerili kvaliteti tla.

Aktivisti ekološke udruge EKO Mamut prošli tjedan proveli su jesensku ekološku inventuru na širem području potoka Gliboki kod Grbaševca i uočili zanimljiv prirodni fenomen.

– Zapažen je manji grmoliki izdanak kamilice u intezivnom cvatu. Malo dalje na poljima oko Grbaševca zabilježen je otkos otavića i širio se miris pokošenog sijena – istaknuo je Stanko Toth, dopredsjednik udruge.

Objasnio je kako su aktivisti nakon ovogodišnjih ekoloških incidenata na potoku Gliboki promatrali moguće vidljive posljedice. S obzirom da u potoku više ne obitavaju riječni rak i školjka, a od ove godine nema ni riba, zapažanja su usmjerili kvaliteti tla.

– Tlo se najbolje može promatrati kroz rast i zdravlje biljaka. Nakon obilaska terena nismo zapazili zaostajanje u rastu biljaka ili druge teže posljedice. Drveće i biljna flora su u normalnoj jesenskoj vegetaciji te smo zapazili koprivu, gavez, bazgu, preslicu i paprat – zaključio je.

Ovom akcijom udruga daje doprinos brojnim svjetskim aktivnostima koje se odvijaju u sklopu obilježavanja 2015. godine koja je proglašena međunarodnom godinom tla pod geslom Zdravo tlo za zdravi život.

čitam...