Lokalni izbori

Kandidati za gradonačelnika Koprivnice otkrili kako će voditi grad, poslali poruke biračima i otkrili zanimljive pojedinosti o sebi

Odazvali su nam se svi kandidati, HDZ-ov Krešimir Papac, kandidati grupa birača Antonio Grgić i Danijela Glavosek Kovačić, HSLS-ov Darko Markić i Mišel Jakšić (SDP - HSS - HNS - HSU - HL).

18:30h
6

U nedjelju birači odlučuju kome će dati svoj glas na lokalnim izborima, a povodom toga postavili smo nekoliko pitanja kandidatima za gradonačelnika Koprivnice o aktualnostima i stanju u gradu, kao i nekoliko kratkih pitanja kako bi nam otkrili neke nepoznate detalje o sebi.

Odazvali su nam se svi kandidati, HDZ-ov Krešimir Papac, kandidati grupa birača Antonio Grgić i Danijela Glavosek Kovačić, HSLS-ov Darko Markić i Mišel Jakšić (SDP – HSS – HNS – HSU – HL).

U svim programima ističe se važnost obrazovanja i primjer Osnovne škole Podolice kao jednog od najvažnijih projekata. Pod uvjetom da model javno-privatnog partnerstva nije dostupan, koji je konkretan način na koji namjeravate pokrenuti gradnju škola u gradu?

Papac – Jedini konkretni način gradnje osnovne škole u Podolicama je osigurati sredstva za gradnju u gradskom proračunu uz suradnju sa županijom i Vladom RH te razmotriti mogućnost i dogradnje postojećih školskih kapaciteta uz istovremeno nalaženje novih modela financiranja.

Jakšić – Grad Koprivnica u projekte JPP-a uložio je 15 milijuna kuna.Spremili smo sve potrebno – od zemljišta do papirologije – za Podolice, Đuro Ester, Umjetničku školu Fortunat Pintarić kao i za Obrtničku školu. Potpisali smo sporazum o gradnji sa Vladom Z. Milanovića, no ove dvije HDZ-ove Vlade (T. Karamarka i A. Plenkovića) taj sporazum grubo krše bez obzira što ima i potpis i žig. Najžalosnije u toj priči je što takvu Vladu i proračun u kojem nema naših škola podržavaju i Damir Felak, Branko Hrg, Željko Lacković te predstavnici HSLS-a u Saboru. No, Koprivnica se uvijek do sada razvijala trudom i radom naših građana, tako da ćemo to napraviti i sada sami. Završavamo idejne projekte modularne izgradnje u našem modelu JPP-a. Ako sve bude išlo po planu s gradnjom škole na Podolicama krećemo krajem ove godine. Jednosmjenska nastava nužna je ovoj zemlji i žalosti me što HDZ i Andrej Plenković to ne razumiju.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Grgić – Prvenstveno kroz smanjivanje cijene tih investicija, koristeći pri gradnji nove arhitektonske i graditeljske prakse koje se već primjenjuju u Hrvatskoj. Pomoću montažne gradnje za trećinu prvotno planirane svote bi se riješile sve osnovnoškolske gradnje, izgradila bi se škola u Podolicama, dogradila škola u Starigradu i u Jagnjedovcu. Na sličan način bih riješio i dogradnju Srednje škole i izgradnju Obrtničke škole, koju bih izgradio neposredno uz sadašnju Srednju školu na način da bismo izgradili 10 montažnih paviljona koji bi sadržavali učionice. Tako bi sagradili i učenički dom, neposredno uz Srednju školu. Stari projekt Obrtničke predviđao je cijenu škole veću od 60 milijuna kuna. Ako bi Obrtničku gradili na način na koji ja predlažem, ukupna cijena nove Obrtničke škole i novog učeničkog doma bi iznosila 19 milijuna kuna.

Glavosek Kovačić – Projekt izgradnje škole na Podolicama zaustavljen je zbog drugih prioriteta današnje vlasti koji su grad koštali preko 100 milijuna kuna. Stoga je neophodno prići realizaciji izgradnja odnosno nadogradnja škola u Starigradu, Podolicama i Vinice ,te područnih škola u Bakovčicama i Jagnjedovcu. Financijska sredstva pronaći ćemo u proračunu grada preraspodjelom novca i iz Eu fondova. Uz to smatram da koprivnički saborski zastupnici te zastupnici koji su u saboru iz druge izborne jedinice bez obzira na stranačku opredijeljenost trebaju se aktivno boriti za Podravinu a naročito za Koprivnicu. Umjesto stalnih prijepora otvorit ću dijalog.

Markić – Nasušno je potrebna gradnja novih škola kao preduvjet jednosmjenske nastave. Svaki grad je osnivač istih što znači da sa školama korelira i to je dobar model. Sama investicija u sferi javno-privatnog partnerstva nije dobra za naš grad jer na koncu cijelu investiciju moraju pokriti porezni obveznici. Od resornog ministarstva se očekuje, a to je i u njegovom opisu posla, da sudjeluje u izgradnji školskih zgrada koje će onda grad voditi. Ali i grad je institucija, budimo realni, koja mora odvojiti značajnija sredstva da bi ga država podržala u investiciji. To ćemo i učiniti, škola na Podolicama mora ići.

Mladi ljudi, odnosno njihovo ostajanje u gradu, zapošljavanje i osnivanje obitelji, jedna je od tema koja je u svim političkim programima. Koji su konkretni i izvedivi koraci koji se mogu poduzeti u vremenskom razdoblju jednog mandata kako bi se to i postiglo?

Krešimir Papac
Krešimir Papac // Foto: Mario Kos

Papac – Puno je takvih koraka koji se moraju istovremeno provoditi a najvažniju su dostupnost mladima kvalitetnog i raznolikog programa formalnog i neformalnog obrazovanja, prvenstveno prema potrebama lokalnog tržišta rada, nizom mjera jačati poduzetništvo i lokalno tržište rada radi pružanja prilike mladima za zapošljavanje, dostupnost mladima resursa i podrške za poduzetničke pothvate, mjere za aktivno uključivanje mladih u zajednicu, mjere za stambeno zbrinjavanje i jačanje kvalitete života.

Jakšić – Koprivnica je jedina jedinica lokalne samouprave koja je kod zadnjeg popisa stanovništva imala rast. U tome doprinos imaju visok komunalni standard, najniža cijena vode, plina, od sada i najniža cijena struje u RH, te to što smo jedan od rijetkih gradova bez prireza. Sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću po jednoj od najnižih cijena u zemlji, subvencioniramo udžbenike, dajemo besplatne bilježnice, stipendiramo sve naše studente. Među prvima i u zemlji nakon krize bilježimo rast novostvorenih radnih mjesta. Naravno da ćemo osmišljavati i nove mjere jer nam je cilj da naša Koprivnica bude i dalje jedno od najugodnijih mjesta za život u Hrvatskoj. Žalosno je pratiti ovu trgovačku HDZ-ovu vladu koja se bori s vlastitim opstankom, kupuje zastupnike kako bi preživjeli prvu provjeru većine u Saboru nakon lokalnih izbora.

Grgić – Prvo, novac od prodaje plinskog biznisa djelomično bi se trebao preusmjeriti u kreditiranje i poticanje malih poduzetnika s idejama. Cilj je da Grad direktno pomaže svojim građanima s idejom i poduzetničkim duhom, ali ne samo lažno i deklarativno, već stvarno i financijski, organizacijski i prostorno. Naš cilj je digitalna transformacija grada, promjena našeg stava prema svijetu koji se mijenja, s poticanjem inovativnosti, kreativnosti i zajedništva od vrtićkog doba. U skladu s tim, nužno je uvesti besplatno školovanje, što znači besplatne knjige za osnovnoškolce i srednjoškolce. To znači promjenu u politici subvencioniranja učenika i studenata, i dodatno poticanje školovanja struka koje donose inovacije i digitalnu transformaciju grada i ekonomskog okoliša. Subvencionirali bi stanove mladim ljudima, kako rođenim Koprivničancima, tako i onima koji se žele doseliti.

Glavosek Kovačić – Jedan od ključnih dijelova programa mojeg tima jest mladi i mlade obitelji. Naš glavni prioritet nije park ili asfaltiranje već asfaltiranih ulica, već je to obitelj. Sretna i zadovoljna obitelj je naš cilj i glavni pokretač razvoja Koprivnice. Mi ćemo pomoći pogotovo mladim obiteljima, da im Koprivnica postane grad u kojem će raditi, graditi svoj život i odgajati svoju djecu. Od škola i vrtića do zapošljavanje mladih kroz pokretanje gospodarskog razvoja bit će ključ velikih promjena u našem gradu. No, isto tako, i gospodarski program koji je naša druga bitna sastavnica temelj je mogućnosti ostanka mladih. Rasterećenje poduzetnika raznih davanja, pomoć pri pokretanju tvrtki i obrta, davanje zemljišta za poslovnu djelatnost, jednosmjenska nastava s dnevnim boravcima, produžen rad vrtića, pomoć mladim obiteljima u osnivanju vlastitog doma ili u povoljnom iznajmljivanju gradskih stanova samo su neke od brojnih mjera koje su ključ razvoja Koprivnice, jer Koprivnica bez mladih ne postoji.

Markić – Mladi ljudi su pokretači društva isključivo ako im se ukaže povjerenje i da sloboda djelovanja. Pojednostavnjivanjem gradske administracije mladi, a budući poduzetnici ne bi nailazili na prepreke u osnivanju vlastitih poduzeća jer mladi su okretni i spremni raditi. Stjecanjem iskustva na prvim radnim mjestima mladi osjećaju potrebu za pokretanjem vlastitog posla u domeni svoga djelovanja. Grad će ih potaknuti kroz oslobađanje od plaćanja doprinosa prvih pet godina kao i besplatne administrativne pomoći tijekom uhodavanja.

Revitalizacija gradskog parka podijelila je političare i javnost u gradu. Koji je vaš stav o tom projektu?

Papac – Osobno kao građanin sam protiv tog projekta, posebno u pogledu sadržaja i prezentiranih rješenja. Uz naš prelijepi gradski park.svi smo mi nekako posebno vezani i osjetljivi i budi razne uspomene i sjećanja i ima neku posebnu vrijednost za svakog građanina te je za bilo kakvo interveniranje u park trebalo provesti strpljivu i široku javnu raspravu ali je gradska vlast opetovano iskazala netransparentnost, lomljenje stvari preko koljena. Za takve odluke nije dovoljno pozivanje na zakonske propise jer gradski park ima posebnu afekcionu vrijednost za svakog građanina. Ali to je dakako uobičajen način rada gradske vlasti koja funkcionira unutar jedne određene zatvorene interesne zajednice, pa ne čudi halabuka i oko tog projekta.

Jakšić – Veselje naših najmlađih, njihovih roditelja, djedova i baka koje viđamo ovih dana na prvim obrisima novog dječjeg i sportskog igrališta, emocije i mir kod nove fontane, pokazuju da građani vole naš park i da je on doista mjesto pozitivnih emocija, optimizma i ljubavi za našu Koprivnicu. Veselim se daljnjim radovima u parku, veselim se što će naši školarci i građani dobiti najmodernije sportsko igralište u ovoj zemlji i vjerujem da će nam uljepšani park dati jedan dodatan građanski, europski štih kakav ovaj grad i zaslužuje. Što se tiče podjela, nema tu nikakvih podjela već samo pokušaj skupljanja sitnih političkih bodova. Važno je što struka i propisi govore. I od silnih politiziranih prijetnji o zatvaranju radova inspekcije su potvrdile da je sve u redu i pohvalile ovaj naš projekt.

Antonio Grgić

Grgić – Gradski park je Koprivnici ono što su Dubrovniku dubrovačke zidine. Marijan Špoljar i ja smo bili u pravu kada smo upozoravali Gradsku upravu da ne ulazi u taj projekt. Prvo i osnovno jer je sasvim nepotreban, radi se o bacanju 6 milijuna kuna u vjetar. Drugo, jer je rađen na apsolutno krivi način. Kad su počeli radovi u našem parku Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske poslalo je Apel za zaštitu središta grada Koprivnice s kojim su pozvali sve mjerodavne za zaustave radove koje nazivaju devastacijom i protivne zakonu. Također, Udruženje hrvatskih arhitekata je poslalo svoju komisiju u Koprivnicu. Nakon njihovog izvida, Udruženja hrvatskih arhitekata je također zaključilo da se radovi vode protivno zakonu. Nadamo se da će prevladati razum i da će se daljnja devastacija zaustaviti.

Glavosek Kovačić – Kao i mnogo puta prije ovoga sve je rađeno bez razgovora s građanima nametanjem samo jednog rješenja. Smatram da bi radove trebalo zaustaviti te ponovno provesti cjelokupni postupak i pitati građane što oni misle i uvođenjem jasnih kriterija odabrati najbolje rješenje za pluća centra grada. No moram spomenuti da u Koprivnici postoji još cijeli niz manjih parkova koji su potpuno zapušteni ili devastirani pogrešnim održavanjem i pretjeranom sječom drveća. Treba gradskoj hortikulturi prići sustavno i planski. Na kraju, park je bitan ali nama definitivno nije prioritet, dok imate iseljavanje mladih obitelji, čekanje na dom za starije, škole u dvije smjene, nezaposlenost bez rješenja…

Markić – Gradskom parku, trenutno, nije potrebna revitalizacija. To čak ni nije revitalizacija nego jedna vrsta proširenja iz uglavnom estetskih razloga. Nemam protiv estetskog uređenja grada ali mnogo adresa na lokaciji grada još uvijek djeluju kao da su ruralnog karaktera s čime građani tih područja nisu zadovoljni. Moje je mišljenje da se u rubne dijelove grada i prigradska naselja treba uložiti novac koji će biti utrošen u park. Na tim dijelovima grada živi mnogo više stanovnika nego u prvoj zoni.

U užem i širem središtu grada održavaju se brojne manifestacije, obnavljaju se ulice, trgovi i parkovi, dok se građani rubova grada i prigradskih naselja nerijetko žale da takvih aktivnosti u njihovom području ima mnogo manje. Smatrate li da bi se grad trebao razvijati decentraliziranije i na koji način ćete to postići?

Papac – Isti osnovni komunalni standardi moraju vrijediti u svim dijelovima našeg grada i svakim danom moramo raditi na tom ujednačavanju. To se postiže na jedini mogući način, tako da se ulaže u one dijelove grada kojima ti osnovni infrastrukturni standardi još nisu u cijelosti dostupni. Posebno se ti standardi moraju prioritetno ostaviti u školama na tim područjima, kako u pogledu standarda u nastavi, prehrani učenika, u pogledu njihove sigurnosti u dolasku i odlasku iz škole i sl.

Jakšić – Prošle godine od 18 milijuna kuna uloženih u komunalnu infrastrukturu 10 milijuna je uloženo u prigradska naselja. Ove godine su u prigradskim naseljima planira uložiti 20 milijuna kuna i u tijeku su radovi u Starigradu, Draganovcu, Vinici, radilo se u Jagnjedovcu. I u svim narednim godinama i dalje će se ulagati u prigradska naselja. Malo je gradova u ovoj zemlji koji imaju toliko razvijena prigradska naselja kao Koprivnica, a nakon sljedeće 4 godine neće biti ni jednog grada koji će kao Koprivnica imati sva prigradska naselja potpuno pokrivenima komunalnom infrastrukturom. Ponosan sam i na podršku koju dajemo udrugama žena, vatrogascima, nogometašima, vjerskim zajednicama i svim ostalim udrugama u našim prigradskim naseljima te se veselim budućim projektima i susretima.

Grgić – Odrastao sam u Vinodolskoj, moj brat je rođen 1987. i trebao je ići u školu na Podolicama. Škola nije sagrađena tada, niti ikad poslije. Kao jedan od rezultata te neizgradnje je da djeca moraju pješačiti preko najopasnijeg križanja u gradu. Jedan dječak je idući u školu poginuo pod kotačima kamiona prelazeći ta grozna križanja kod pothodnika, hodajući s Vinice prema OŠ Đuro Ester. To se više nikad ne bi smjelo ponoviti, no djeca su i dalje svaki dan u opasnosti dokle god škola nije izgrađena. Primjer je i prijelaz pruge u Špoljarskoj. Tamo pješaci nemaju drugog načina da dođu do centra grada nego da prelaze prugu, krše zakon i dovode sebe i druge u opasnost. Tu se ne radi se o pitanju centralizaciji ili decentralizaciji, radi se o tome da su naša djeca svakodnevno postavljena u smrtonosne klopke ako žele ići u školu.

Glavosek Kovačić – Naša lista za Bolju Koprivnicu svjesna je cijele problematike neravnomjernog razvoja grada i zapuštenosti prigradskih naselja poput Starigrada i Vinice. Zbog toga ćemo i pokrenuti dogradnju i obnovu svih starih područnih škola i uvesti svih 8 razreda u tim školama kako roditelji ne moraju slati djecu autobusima u grad u školu ili ih voziti o vlastitom trošku. Ovdje ključnu ulogu moraju imati mjesni odbori koji su zadnjih godina potpuno neaktivni. Stoga trebamo oživiti rad mjesnih odbora koji na najbolji način mogu prepoznati probleme na mikro razini te pomoći gradskoj upravi u rješavanju istih.

HSLS i Darko Markić - predstavljanje kandidata za Lokalne izbore 2017
Darko Markić // Foto: Mario Kos

Markić – Grad Koprivnica je po urbanističkom planu koncipiran kao širok i nizak grad samim time najveći dio zauzimaju upravo rubni dijelovi i prigradska naselja. Javno mnijenje građana koji žive na području prve i druge zone je da je grad između pruge i potoka, što nije primjereno ni dobro. Na žalost, tako to i izgleda. Zašto rubni dio grada ne bi dobio drugi Koprivnički park u koji bi se preusmjerila pojedina zbivanja iz centra. Građani ne mogu ni zamisliti koncert, podravske motive, manifestacije ribolovaca, starih zanata npr. na Vinici a to je itekako moguće upravo decentraliziranim djelovanjem na iste projekte. Ali ne, opet se ulaže odnosno obnavljala dio koji je u radiusu 500 metara od fontane s ogromnim sredstvima, a građani rubnih dijelova mogu samo doći pogledati kako je u centru lijepo.

Kratka poruka Vašim biračima?

Papac – Izađimo na izbore, ne budimo nakovanj, uzmimo čekić i zajedno oblikujmo budućnost našeg grada. Neka Koprivnica s protuletjem postane sretan grad.

Jakšić – Ponosan sam na naše Koprivničanke i Koprivničance, na našu Koprivnicu i na podršku koju su nam davali. Vjerujem da tim koji sa mnom čine Ivan Pal, Ksenija Ostriž, Melita Samoborec te kandidati s naše liste ima dovoljno iskustva i mladosti, energije i znanja i prije svega puno ljubavi za naše građane i naš grad. Koprivnica je jedan od najljepših i najrazvijenijih gradova u ovoj zemlji i zajedno ju možemo učiniti još naprednijom. Srcem za Koprivnicu.

Grgić – Dosta nam je stranaka! Vjerujem da je većina Koprivničanki i Koprivničanaca isto misli. Dosta nam je prepucavanja na liniji Grad i Županija, Grad i Vlada. Jedini koji to mogu zaustaviti su nezavisni. Moramo prestati kao djeca vjerovati da političari znaju što rade. Jedini izlaz iz ove situacije je da mi građani iziđemo na izbore i podržimo nezavisne. Birajte ljude koji su kao i vi – građani, a ne profesionalni političari u paničnoj potrazi za svojom foteljom. Birajte nezavisne, one koje neće skakati na svaki telefonski poziv iz stranačke centrale u Zagrebu. Iziđite na izbore inače će si velike stranke po tko zna koji puta poslije izbora podijeliti zaposlenja i fotelje.

Danijela Glavosek Kovačić - Jedina nezavisna lista za bolju Koprivnicu
Danijela Glavosek Kovačić // Foto: Mario Kos

Glavosek Kovačić – Dragi Koprivničanci i Koprivničanke, obećajem Vam da ću biti vaš glas i Vama na usluzi. Skupa s Vama i mojim timom napravit ću Bolju Koprivnicu. Dajte šansu Koprivnici da postane bolje mjesto za život a mi ćemo Vam u tome pomoći. Jedini nezavisni koji nemaju nikakav vlastiti interes, bez ideološkog i svjetonazorskog opterećenja i stranačke stege. Iziđite na izbore i zaokružite broj 1 za jedinu nezavisnu kandidatkinju za gradonačelnicu Bolje Koprivnice.

Markić – Pozivam sve građane Koprivnice, a posebno one koji inače ne izlaze na izbore da izađu u nedjelju i podrže promjene. Ustaljene političke strukture su umrtvile naš grad i zato je bitno da ga probudimo iz višegodišnjeg sna, a to jedino mogu mladi, obrazovani ljudi, dokazani u svome poslu, koji nisu opterećeni raznim interesima svojih stranačkih „mentora“ već im je jedini interes Koprivnica u kojoj mogu i žele ostati živjeti. A takvu snagu ima tim ljudi koji sam okupio oko sebe.

Kratka pitanja (ista za sve kandidate)

Papac

Kako se opuštate u slobodno vrijeme?

Druženje i bavljenje konjima.

Kakvu glazbu preferirate?’

Klasičnu, New Agge

Imate li poroka?

Da, jedan od,cigareta.

Jeste li za ili protiv pobačaja?

Pobačaj samo pod posebnim uvjetima.

Podržavate li istospolne brakove?

Ne.

 

Jakšić

Kako se opuštate u slobodno vrijeme?

Opušta me raditi za našu Koprivnicu.

Kakvu glazbu preferirate?

Slušam sve, a obožavam Rolling Stonese i Joe Cockera.

Imate li poroka?

Nakon pobjede, ostavljam se cigareta.

Jeste li za ili protiv pobačaja?

Žene moraju imati pravo izbora. Točka.

Podržavate li istospolne brakove?

Ne gledam drugima u krevet.

 

Grgić

Kako se opuštate u slobodno vrijeme?

Volim nogomet, rukomet i biciklizam.

Kakvu glazbu preferirate?

To ovisi o raspoloženju, 80-e najviše.

Imate li poroka?

Nažalost da. Ali borim se protiv njih.

Jeste li za ili protiv pobačaja?

Ja sam za ljudska i prava žena.

Podržavate li istospolne brakove?

Ljubav je najveći doseg ljudskosti, Erich Fromm.

Glavosek Kovačić

Kako se opuštate u slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme najčešće provodim sa svojom djecom u prirodi.

Kakvu glazbu preferirate?

Od svega ponešto, no najviše pop i electronic ambiental.

Imate li poroka?

Moj najveći porok jest to što puno radim.

Jeste li za ili protiv pobačaja?

Ja sam za život, no ne protiv zabrane jer može dovesti do ilegalnih pobačaja i opasnosti za zdravlje.

Podržavate li istospolne brakove?

Nisam protiv istospolnih zajednica.

 

Markić

Kako se opuštate u slobodno vrijeme?

Slikajući.

Kakvu glazbu preferirate?’

New beed.

Imate li poroka?

Kava i cigarete.

Jeste li za ili protiv pobačaja?

Svaka žena ima pravo odlučiti.

Podržavate li istospolne brakove?

Odobravam.