sjednica gradskog vijeća

Karlo Galinec novi je ravnatelj Knjižnice i čitaonice Fran Galović, Jakšić: Ima puno svježih i pametnih ideja

Dosadašnja ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina tu funkciju je obnašala 24 godine, a na toj poziciji će ju sada zamijeniti Karlo Galinec.

10:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Koprivnice našla se točka pod imenom Donošenje Rješenja o imenovanju ravnatelja Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica.


Dosadašnja ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina tu funkciju je obnašala 24 godine, a na toj poziciji će ju sada zamijeniti Karlo Galinec, jednoglasno je odlučilo vijeće.

– Ove godine nam se potrefila izmjena Zakona o knjižnicama i izbor ili reizbor ravnatelja ili ravnateljice, pa je prije svega trebalo sačekati da se odrade odluke koje su potrebne da bi se uopće moglo nastaviti s normalnim radom Knjižnice i čitaonice Fran Galović i da bi natječaj kao takav mogao biti pušten u opticaj. Tu bih svakako naveo da je imenovanje ravnatelja Knjižnice svakako ovlast Gradskog vijeća. Samo da znate, prije nego što ćete odlučivati – rekao je uvodno gradonačelnik Jakšić.

Dodao je da su se kod poslagivanja novog Upravnog vijeća vodili time da Knjižnica i čitaonica koji su važna institucija i ustanova za grad, pogotovo na kulturnom i obrazovnom aspektu, moraju imati u Upravnom vijeću osobe najvišeg mogućeg integriteta.

Jakšić vjeruje da su u tome uspjeli, a predsjednica Upravnog vijeća je doktorica Sanja Švarc Janjanin, s njom je i profesorica Ariana Šandl te je treća osoba profesor doktor Mario Kolar kao jedna od osoba koja se unazad nekoliko godina nametnula kao jedan od najjačih teoretičara književnosti i svega onoga što ona sačinjava u Republici Hrvatskoj.

– Kolektiv je donio odluku da jednoglasno podržavaju Karla Galinca kao novog ravnatelja Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Tako je odglasalo i dvoje predstavnika kolektiva u Upravnom vijeću, isto tako predstavnici Grada u Upravnom vijeću su donijeli odluku da će podržati gospodina Galinca – rekao je Jakšić.

Smatra da u Galinčevom programu ima puno svježih i pametnih ideja.

– U knjižnici sam već 13 godina na poslovima knjižničara informatičara. radim na stručno-znanstvenom odjelu, a kroz sve ove godine sam imao priliku proći sve odjele i iskusiti rad na njima. Smatram da kroz to iskustvo sam imao prilike vidjeti sve probleme s kojima se knjižnica susreće i nadam se da ću dobiti priliku to popraviti – rekao je kratko Karlo Galinec.

Novopečeni član Gradskog vijeća imao je pitanje za novog ravnatelja Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– S obzirom na to da dugo radite u knjižnici, na tržištu postoji veliki broj tiskovina, tjednih, dnevnih, i tako dalje, jesu li dosad postojali kriteriji po kojima knjižnica bira tiskovine koje će nabavljati i koje će ljudi tamo moći pročitati? Ako ti kriteriji ne postoje, hoćete li ih vi formirati i kakvi će oni biti – upitao je Nevenko Šimunić.

HDZ-ov Vrbanić rekao je da će podržati izbor novog ravnatelja jer ne sumnja u stručnost Upravnog vijeća.

– Prije dvije sjednice smo svi hvalili Dijanu Sabolović-Krajina, a sada nije prošla na izborima za ravnatelja. To mi je malo neobična situacija. Smatram da joj trebamo zahvaliti na svim nagradama koje je knjižnica dobila za vrijeme njezinog mandata – komentirao je Mario Vrbanić (HDZ).

Grgić smatra da knjižnica ima i visoku političku funkciju.

– Ono što se u Koprivnici događa je ta smjena generacija i Koprivnica formira sama svoje rukovodeće kadrove. Mi više rukovodeće kadrove gradskih ustanova ne uvodimo, nego ih sami formiramo. Ovo s kolegom Galincem je sljedeća ta faza u jednoj ustanovi, Dijana Sabolović-Krajina je izvrstan ravnatelj, ona je uvela Koprivnicu i koprivničku knjižnicu u 21. stoljeće – rekao je nezavisni Grgić.

Novi ravnatelj jednoglasno je izglasan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...