Izvještaj o radu i financijama bolnice

Kavgić: Dugovi se gomilaju, a koliko čujem ni vi baš ne dolazite redovno na posao; Devčić: Po vama na moje bi mjesto trebao doći neki čarobnjak

Odjel pedijatrije zahtijeva vrlo ozbiljno ulaganje u infrastrukturu i dobit će ga u 2018. godini. Dobit će potpuno opremljenu novu dnevnu bolnicu s izraženim polikliničkim dijelom, stacionar i zajedničke prostore pedijatrije za kolege koje će činiti dvorana za sastanke, sobe za dežurne liječnike i ostalo, izvijestio je Devčić.

15:24h
0
Siniša Kavgić, Mato Devčić // Foto: Matija Gudlin

Iako se oko izvještaja Mate Devčića, ravnatelja koprivničke bolnice “Dr. Tomislav Bardek” razvila burna rasprava, rad bolnice i financijske rezultate prihvatila je većina vijećnika, njih 31. Protiv izvještaja za 2016. godinu digle su se četiri ruke, a jedna se izjasnila suzdržanom. Bolnica je u tih godinu dana ostvarila 172,6 milijuna kuna prihoda, dok su ukupni izdaci bili 180,6 milijuna kuna.


Devčić je rekao kako se, iako je došlo do usporenja generiranja duga, bolnica kontinuirano bori s održivošću sustava.

– Unatoč obostranoj ugovornoj obvezi s HZZO-om, bolnica je na temelju mjesečnog limita za cijelu prošlu godinu od 10,3 milijuna kuna, imala ostvarene a neplaćene usluge od Zavoda u iznosu 9,5 milijuna kuna. Ja sam taj novac HZZO-u osporio, odbio sam potpisati izjavu o usklađenju, u smislu da se mi odreknemo tog novca – požalio se Devčić i rekao kako za to postoji pomanjkanje sluha, takoreći autizam na tu problematiku.

Zaključio je riječima kako je zdravstvena usluga koju koprivnička bolnica pruža s ovim novcem na granici čuda.

Laburist Siniša Kavgić podbo je Devčića kako je očekivao da će se, na temelju najave njegovog dolaska na mjesto ravnatelja, problemi riješiti dok pucneš prstima.

– Dugovi se gomilaju i ne mogu vas kriviti za to. Ja uopće ne znam zašto ste vi uopće prihvatili tu funkciju kad je to Sizifov posao. Ovo više nema smisla ako se ovako neodgovorno nastavi raditi prema bolnicama i svaljivati odgovornost jednih na druge, a koliko čujem ni vi baš ne dolazite redovno na posao – optužio je Kavgić Devčića i rekao kako su se svi radovali odjelu pedijatrije, dok zapravo nema nekakvih promjena.

Devčić je Kavgiću odgovorio s pretpostavkom da bi po njegovu na poziciju ravnatelja trebao doći neki čarobnjak.

Mijo Bardek // Foto: Matija Gudlin

– Koprivnička bolnica prošla je fazu kvalifikacije za kapitalnu investiciju tešku 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od čega je 20 milijuna predviđeno za građevinski zahvat na bolnici. Odjel pedijatrije zahtijeva vrlo ozbiljno ulaganje u infrastrukturu i dobit će ga u 2018. godini. Dobit će potpuno opremljenu novu dnevnu bolnicu s izraženim polikliničkim dijelom, stacionar i zajedničke prostore pedijatrije za kolege koje će činiti dvorana za sastanke, sobe za dežurne liječnike i ostalo – izvijestio je Devčić i rekao kako je pedijatrija ovoj bolničkoj upravi prioritet.

Također, Kavgić je prozvao Devčića za zapošljavanje liječničkih i sestrinskih kadrova pod sumnjivim okolnostima, na što mu je Devčić odgovorio kako je proveden transparentni javni natječaj za određena mjesta.

– Mogu dopustiti svakakve implikacije, ali u korektnost natječaja sam siguran i na konferenciji za tisak će biti predstavljeno koje su to osobe i argumentirano zašto baš one – rezolutan je bio Devčić.

Također nekadašnji ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mijo Bardek, u svojem je izlaganju bio blagonaklon prema Devčiću rekavši kako nije on odgovoran za stanje u zdravstvu i propuste prijašnjih uprava koje sad njemu dolaze na naplatu.

Koprivnička bolnica // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Koprivnička bolnica // Foto: Arhiva ePodravina.hr

– Ne mogu vijećnici govoriti kako su nezadovoljni ravnateljevim radom odnosno njegovim izvješćem. Vi ste u nemogućoj misiji, vaš je mandat prekratak. Županijski vijećnici moraju biti svjesni da je pred vama dugoročno planiranje i da morate zagristi u kiselu jabuku. Trebat ćete veliku podršku. Svaka je kritika dobro došla, ali konstruktivna – rekao je Bardek Devčiću, ali  i izrazio brigu oko broja zaposlenih te kako će funkcionirati dnevna kirurgija i hoće li se njome uspjeti prihodovati.

Još jedan liječnik po struci, dr. Dejan Kutičić iz Živog zida, isto je tako pokazao razumijevanje za Devčića s obzirom na neplaćene račune HZZO-a i premalo izdvajanje novca za zdravstveno osiguranje s obzirom na standard građana.

– Meni je jasno i potpuno normalno da je bolnica u ovakvom zdravstvenom sustavu, u minusu. Mi stalno imamo ministre koji su destruktivni prema zdravstvu. Tako da ću ja vaše izvješće podržati, ali imam jednu konstruktivnu kritiku – ako želite privući mlade liječnike maknite penalizacijske ugovore o obvezi specijalizanata na pet godina. Ionako svi znamo da to nije edukacija, nego rad – zamolio je Kutičić.

Devčić je odgovorio kako pokušavaju iznaći niz načina kako bi se privuklo mlade kolege, primjerice kroz osiguravanje kredita s niskim kamatnim stopama u trima stambenim jedinicama koje posjeduje koprivnička bolnica.

– Međutim, činjenica je da se ove godine na 26 raspisanih specijalizacija javilo tek sedam kolega, od čega je jedan već sad na vagi da ode iz Koprivnice. Nama je unazad tri godine otišlo sedam anesteziologa, što je jako pogodilo naš sustav – izvijestio je Devčić.

čitam...