Kažnjeničke kute

23:00h
0
VIII c razred osmogodišnje škole u Koprivnici, kraj školske godine 1957.

Ovo je VIII c razred osmogodišnje škole u Koprivnici, snimljen na kraju školske godine 1957. ispred zgrade stare gimnazije Ive Marinkovića. Fotografiju je snimio Ivica Šef. Većina ovih curica i dječaka dolazi i danas na godišnjice velike mature. Ove godine bila je 50-godišnjica. Koprivničke medije to nije zanimalo, a bilo je feš sura i feš momaka.

Ovo je inače bila prva generacija  koja nije trebala polagati tadašnju malu maturu. Zadnju malu maturu polagali su učenici 1941. godišta. Ovo je ujedno bila prva generacija koja je maturu nakon završetka gimnazije polagala po novom sustavu: pismeni iz hrvatskoga jezika, pisanje radnje i obrana radnje po vlastitom izboru predmeta i teme. Na sve to i činjenica da je većina učenika svirala u prvom poslijeratnom tamburaškom dječjem zboru pod ravnanjem nikad zaboravljenog Uče, Stjepana Mikalužića.

E, sad, zašto u naslovu kažnjeničke kute? Stvar je bila jednostavna. Djevojke iz bolje situiranih obitelji mogle su ”tjerati” modu. Pa su nosile najlonke, koje su smetale tadašnjem moralu, a osobito su bile neželjenje najlonke s natom. Zato je razrednica prof. Vilma Karlović odlučila da smiri duhove i odredila da u njenom razredu djevojke nose crne kute. Primjećujete da sve cure nose sokne.

Inače, to je bio autorov razred. To je (to sam ja) onaj rudlavi desno na slici, koji nosi štrafastu majicu, dar iz američke pomoći siromašnoj djeci i djeci bez roditelja.

čitam...