PARLAMENTARNI IZBORI

Kešer ga nije predložio, no Jakšić ipak osvanuo na SDP-ovoj listi za sabor: Nisam pozvan to komentirati

Dok je županijski HDZ svoju listu predloženih podravsko-prigorskih imena za II. izbornu jedinicu poslao u središnjicu prije desetak dana, koprivničko-križevački SDP to je učinio protekli vikend.

15:48h
0
Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Dan po dan, izjava po izjava, lista po lista – parlamentarni izbori sve su bliže. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlučio je da ćemo listiće u kutiju ubacivati 5. srpnja. Dakle, utrka za Hrvatski sabor sve je zanimljivija. Dok je županijski HDZ svoju listu predloženih podravsko-prigorskih imena za II. izbornu jedinicu poslao u središnjicu prije desetak dana, koprivničko-križevački SDP to je učinio protekli vikend.

Predloženu petorku činili su šef županijskog SDP-a Mladen Kešer, kojeg je podržalo 20 organizacija SDP-a Koprivničko-križevačke županije i organizacije Bjelovarske i Zagrebačke županije, tajnica županijske organizacije Marijana Lokotar, član Glavnog odbora SDP-a Ivan Majdak, zatim načelnika općine Legrad Ivana Sabolića te predsjednicu Općinske organizacije SDP Legrad Kristinu Turk.

– Hrvatska odavno ne ide u dobrom smjeru te joj je potrebna Restart koalicija na čelu sa SDP-om koja ima jasnu viziju i misiju kako zemlju izvući iz recesije koja joj predstoji – rekao je Kešer.

Foto: Ivan Balija
Mladen Kešer // Foto: Ivan Balija

Iako ga tada, u subotu, nije bilo među predloženim kandidatima, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ipak će se naći na listi prijedloga, rekao nam je Kešer.

– Svim predsjednicima općinskih i gradskih odbora uputio sam zamolbu da do 25. svibnja donesu odluke na svojim odborima. Županijski odbor SDP-a sazvao sam za petak kada je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Tomislav Golubić rekao kako još nemaju kandidatura. No, danas mi je poslao poruku kako su usvojili izbor Mišela Jakšića, Rajka Ostojića, Marije Vukobratović i Aldijane Matić-Horvat. U petak smo podržali sve prijedloge, time smo podržali i njih – potvrdio nam je Kešer.

Kada smo koprivničkog gradonačelnika 22. svibnja pitali o željama, planovima i ciljevima glede ulaska u Sabor, kazao je kako je “fokusiran na Koprivnicu te pobjedu SDP-a u Koprivnici, županiji i Hrvatskoj.”

Davor Bernardić i Mišel Jakšić // Foto: SDP

– Postoje predsjednik gradskog SDP-a Tomislav Golubić, predsjednik županijskog Mladen Kešer i predsjednik nacionalnog Davor Bernardić. Unutar stranke nemam ovlasti komentirati liste – odgovorio je tada Jakšić na pitanje hoće li se naći na listi.

Sada, nakon objavljenih prijedloga za listu, postavili smo mu isto pitanje. Odgovor se nije promijenio.

– Ne bih komentirao, nisam pozvan to komentirati – kratko je rekao Jakšić.

Napomenimo da nije tajna da gradonačelnik Jakšić i čelnik županijskog SDP-a Kešer nisu u najboljim odnosima, da se tako izrazimo, tako da njegov izostanak s prvotne predložene liste za sabor nije bilo iznenađenje. No, nije iznenađenje ni što će se ipak na njoj naći, s obzirom na rejting koji ima unutar stranke.

Ne zaboravimo da je u Restart koaliciji i HSS, koji će također sasvim sigurno imati pretendente na listu, prvenstveno križevačkog gradonačelnika Marija Rajna i čelnika županijskog ogranka stranke Marija Švegovića, tako da će biti nemala gužva na listi II. izborne jedinice. Tko će biti na listi, ostaje za vidjeti.