odjeci županijske skupštine

Kešer: Oporba prvi put u povijesti nema potpredsjednika, a posebno nas smeta marginaliziranje ženskog spola

Rezigniran takvim stanjem, prvi čovjek županijskog SDP-a poručio je kako je sve to postalo zabrinjavajuće i degutantno i da bi se s time trebalo pozabaviti državno Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. 

08:43h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Razočarani i frustrirani događajima s početka tjedna, županijski SDP-ovci, predvođeni šefom Mladenom Kešerom, poslali su priopćenje u javnost, a tema je, naravno, Županijska skupština i njezin sastav. Kažu kako su bili svjedoci izigravanja demokracije i nametanja volje većine protivno odredbama Poslovnika i Statuta Koprivničko-križevačke županije.

Prozvali su županovu veliku koaliciju, koju čini sedam stranaka, a posebno ih je zasmetao izbor dvaju potpredsjednika Skupštine, s obzirom na to da oba dolaze iz redova vladajućih.

– Svaka čast gospođi Verici Rupčić, koja je predsjednica županijskog Povjerenstva za
ravnopravnost spolova i koja je ujedno vijećnica većine, ali interesantno je da niti ona
sama nije podržala prijedlog za potpredsjednicu, čime se postavlja pitanje kako mislimo
postati ravnopravno i zdravo društvo ako ćemo pripadnicama ljepšeg spola
onemogućiti da se bave politikom – stoji u SDP-ovom priopćenju, u kojem su posebno naglasili činjenicu da oporba po prvi put u povijesti nema potpredsjednika iz svojih redova.

Također, Kešera i društvo zasmetalo je marginaliziranje ženskog spola, s obzirom na to da nijedna skupštinarka nije dobila neko istaknuto mjesto. Dodaju da je HDZ na svojoj listi imao potrebnih 40-ak posto kandidatkinja, ali kako su sve one bile pri dnu liste.

– Većina koja je podržala konstituiranje Županijske skupštine čini 20 od 37 članova,
a zanimljiv je podatak da su u toj većini samo dvije žene, dok je u oporbi koja broji 17
članova – sedam žena. Baš iz tog razloga SDP je predlagao da barem jedan od dva
potpredsjednika bude žena, ali taj prijedlog nije prošao, jer su poziciju prvog
potpredsjednika obećali gospodinu Zdravku Matotanu – napominje Kešer.

Rezigniran takvim stanjem, prvi čovjek županijskog SDP-a poručio je kako je sve to postalo zabrinjavajuće i degutantno i da bi se s time trebalo pozabaviti
državno Povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Također, dotaknuo se i “žetončića”, koji su dobro usvojili gradivo te predsjednika Skupštine, Damira Felaka, za kojeg se nada da neće “silovati” Statut ni Poslovnik.

– SDP će svakako biti konstruktivna oporba u Županijskoj skupštini Koprivničko-
križevačke županije i sve dobre odluke i projekte ćemo podržati, iako smatramo da se guši demokracija na županijskoj političkoj sceni – zaključili su u svom priopćenju.