direktno županu

Kešer (SDP) s Laburistima poslao prijedloge programa i projekata za uvrštenje u županijski proračun iduće godine

Vrijednost svih predloženih projekata i programa u 2020. godini koji su predloženi Koprivničko-križevačkoj županiji na čelu sa županom Darkom Korenom, a od strane županijskog SDP-a i HL-a, iznosi nešto više od 28 milijuna kuna.

20:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Mladen Kešer // Foto: Matija Gudlin

Ovih dana na adresu Županijske uprave dostavljen je prijedlog programa i projekata za proračun Koprivničko-križevačke županije za 2020. godinu, a županu Darku Korenu i njegovim suradnicima prijedloge su uputili šef županijskog SDP-a Mladen Kešer i Hrvatski laburisti.

– Vaši upravni odjeli i vi pripremate Proračun za 2020. godinu sa projekcijama za 2021. i 2022., stoga smo vam slobodni dostaviti prijedlog projekata i programa za koje smatramo da su razvojni i da bi doprinijeli napretku Koprivničko-križevačke županije – poručuju iz Kluba vijećnika  SDP i HL na čelu sa Mladenom Kešerom i Marijom Vukobratović.

Cilj predloženih programa, kako kaže Kešer, jest unapređenje života građana i izjednačavanje životnog standarda bez obzira na njihovo imovinsko stanje.

– Kako ne bi došlo do nerazumijevanja i odbijanja prijedloga iz formalnih razloga, ukoliko uvrstite naše prijedloge u proračun, spremni smo svaki program financijski elaborirati i podrobno objasniti njegov utjecaj na društvo u cijelosti – poručuje Mladen Kešer.

U području obrazovanja i sporta predlažu završetak i opremanje Sportske dvorane Općine Kalinovac čija vrijednost investicije iznosi sedam milijuna kuna, također i izgradnju školske sportske dvorane Sveti Petar Orehovec čija vrijednost investicije iznosi 15 milijuna kuna te izgradnju školske sportske dvorane Kalnik u vrijednosti od 12 milijuna kuna.

Foto: Ivan Balija
Dvorana u Kalinovcu // Foto: Ivan Balija

– Sportska dvorana u Kalinovcu je započeta i nikada završena, predlažemo da Koprivničko-križevačka županija završi cjelokupni projekt jer svakog dana dvorana propada. Općina Sveti Petar Orehovec pokušava od 2000. godine izgraditi sportsku dvoranu no nije u mogućnosti, projektna dokumentacija je napravljena stoga predlažemo  da se pokrene izgradnja zajedno sa Općinom i resornim ministarstvom. Koprivničko Križevačka županija financirala je izradu projektne dokumentacije u vrijednosti oko 300 tisuća kuna, ishođena je građevinska dozvola koja je propala. Općina Kalnik je preuzela propalu dokumentaciju i spremna je izraditi novelaciju projektne dokumentacije te je spremna financirati izgradnju športske dvorane Kalnik – poručuju iz Kluba vijećnika SDP i HL.

No, da će Županija dovršiti dvoranu u Kalinovcu i izgraditi još četiri, redom u Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom, Rasinji i Svetom Ivanu Žabnom zna se još od ljeta kad je to župan najavio na konferenciji za medije.

U području ruralnog razvoja, odnosno komunalne i cestovne infrastrukture, predloženo je sljedeće:

Izgradnja lokalne ceste Borje-Hruškevec čija vrijednost investicije iznosi 15 milijuna kuna, a prema Kešeru Županija bi trebala osigurati 20 posto tih sredstava.

Potpora općinama i gradovima u cestovnu infrastrukturu s ciljanom potporom u pripremi projektne dokumentacije i elaborata s obrazloženjem da su svi projekti Jedinica lokalne samouprave zapravo i projekti Županije.

Ciljana potpora općinama i gradovima u pripremi projektne dokumentacije razvojnih projekata.

Potpora proizvodnim organizacijama ili komunalnim društvima u vlasništvu JLS-a u vidu izgradnje hladnjača za voće i povrće uz obrazloženje kako na prostoru naše županije ne postoje komunalne hladnjače koje bi skladištile voće i povrće od poljoprivrednih proizvođača.

Potpora poljoprivredi u vrijednosti od milijun kuna uz obrazloženje da s obzirom na smanjenje sredstava uloženih u poljoprivredu u Državnom Proračunu smatraju da bi Županija trebala izdvojiti dodatna sredstva.

U području socijalne skrbi Klub vijećnika SDP-a i HL-a predlaže da se kroz Model 33 potrebitim obiteljima omogući popravak kuća kroz rekonstrukcije krovišta, krečenje i ostale sitne popravke. Predlažu i pomoć pri izradi projektne dokumentacije za izgradnju šest domova za stare i nemoćne usobe u našoj županiji.

U području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja Kešer i suradnici predlažu osiguravanje prehrane svim učenicima osnovnih i područnih škola te osiguravanje sredstava za prijevoz srednjoškolaca bez obzira na mjesto obrazovanja.

I naposljetku u području socijalne politike predložena je izgradnja Staračkog doma Đurđevac uz objašnjenje kako bi gradnja treba krenuti naredne godine te završiti 2021. godine, a pravo prvenstva na dom bi imali stanovnici Đurđevca te općina Virje, Molve, Novo Virje, Ferdinandovac, Kalinovac, Podravske Sesvete i Kloštar podravski.

Vrijednost svih predloženih projekata i programa u 2020. godini koji su predloženi Koprivničko-križevačkoj županiji na čelu sa županom Darkom Korenom, a od strane županijskog SDP-a i HL-a, iznosi nešto više od 28 milijuna kuna.

čitam...