izbori u SDP-u

Kešeru olabavila stolica, Golubić silazi s grane, a Jakšić pije čaj od kamilice s medom

A što čeka budućeg prvog čovjeka SDP-a u županiji bio to Golubić, Kešer ili netko treći? Priprema terena za buduće izbore. Stvaranje ozbiljnog kandidata za Župana. Sve ostalo su floskule i bacanje pijeska u oči.

10:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Za manje od mjesec dana održat će se izbori za predsjednika županijskog SDP-a. Trenutni poglavica i kalnički zapovjednik Pokreta otpora Kešer nije postao Župan i time si je vjerojatno zapečatio sudbinu u partiji. Uspio je ući u drugi krug izbora kraj Lacija, bio je glasan, rigao vatru i svim silama se trudio baciti Korena u živo blato, ali paukova mreža uhvatila je još jednog komarca.

Tomislav Golubić?

Njegovo ime spominje se kao najizglednija opcija za novog predsjednika županijskog SDP-a. Nekako mi se čini da širem pučanstvu županije ovo ime ne izaziva previše emocija. A one su bitne u politici i razvijanju osobnosti. Golubić je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, a to znači da mu je šef Jakšić. Vrlo jednostavna matematika govori kako bi Mišel i koprivnički SDP konačno mogli i formalno zavladati županijskim unutarstranačkim odborima, poslovnicima te donositi odluke bez fige u džepu.

A što čeka budućeg prvog čovjeka SDP-a u županiji bio to Golubić, Kešer ili netko treći? Priprema terena za buduće izbore. Stvaranje ozbiljnog kandidata za Župana. Sve ostalo su floskule i bacanje pijeska u oči. Bitna je vlast, proračun u rukama, lova u džepu i moć pod nogama. Show me the money. Kešeru će najbolji potez na čelu stranke biti ako se makne kao gospodin umjesto da krene rovariti i potkopavati.

Stranku ionako više nitko ne može podići iz pepela jer SDP na nacionalnoj razini pod Grbinom tone kao Uljanik. Peđa je odličan materijal za komentatora na Otvorenom kad se raspravlja o dnevnopolitičkim zbivanjima. Njegov miran glas i čvrsta formulacija stavova praćena pravnom vještinom diplomacije dobrodošla je u javnom eteru, ali nije se uspio nametnuti kao lider u stranci. Kako će onda zavladati državom?

Koprivnica je čvrsto uporište SDP-a, partija ima ljude na svim ključnim pozicijama u gradu i ne vidim tko će probiti taj crveni zid još godinama. Jakšić je neistrošeno lice, mediji ga guraju u prvi plan kao uspješnog gradonačelnika koji i na razini države može donijeti svježinu nekom novom vodstvu SDP-a. Podravska metropola nema korupcijskih afera pa oporba nema mesa. Umjesto da prže gradonačelnika, oni mu kuhaju kamilicu dok mu Koren sipa med. U Križevcima je stranka na aparatima, Katanovića nema u medijima otkako je prošla neuspješna kampanja za gradonačelnika.

Građani su zbunjeni jer Katanović je išao kontra Rajna s kojim je bio u koaliciji, a trenutno se igra loša predstava u kojoj se SDP ne želi javno izjasniti jesu li na vlasti ili u oporbi. To vam je ona fora da glasaju za dobre projekte. U Đurđevcu kolo vode Lacković i Janči, a Fucak drži glavu iznad vode i hoda žedan po „hrvatskoj Sahari“.

SDP se pogubio razvojno i ideološki, nema tu previše filozofije. Nisu kriminalna organizacija poput HDZ-a da ih lova i duboki interesi drže skupa u najtežim trenucima. A nisu niti srčani idealisti koji se bore za bolje sutra iz plemenitih uvjerenja. Zapeli su u limbu, nalaze se na bezličnoj sredini gdje stranački pojedinci čuvaju svoje sinekure, dodvoravaju se međusobno i paze na svoje mekane stolice. Bolje bi bilo da su grijali stolicu za knjigom jer pismenost u javnom prostoru je vrlo bitna. Trebala bi nešto govoriti o ljudima, o napretku, o civilizacijskim postignućima. Pročitajte samo ovaj poziv za medije u sirovom izdanju. Čak i da ste nepismeni, danas imate sve na dlanu. Niste u stanju guglati i pronaći Ispravi.me, a upravljali bi našim novcima?