Kinezi zainteresirani graditi tvornicu glutaminata u Koprivnici

12:28h
0
Novih 600 radnih mjesta u Koprivnici?

Najveći svjetski proizvođač glutaminata – sirovine za prehrambenu industriju, kineska kompanija Fu Feng, iskazala je zanimanje za izgradnjom tvornice u Koprivnici. Riječ je o investiciji od 100 milijuna dolara, koja bi na proizvodnji glutaminata za Evropu i dio Afrike otvorila 600 radnih mjesta. Koprivnica je Kinezima zanimljiva iz više razloga, rekao je za Radio Dravu predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković:

„Podravka kao takva je partner i komercijalni ugovor koji ćemo potpisati govori o tome da ćemo negdje 10% te evropske proizvodnje mi kupovati. S druge pak strane ovo je žitnica sirovina za proizvodnju glutaminata, jer oni u proizvodnji rabe kukuruz. Znači da bi se tu mogla organizirati i jača primarna proizvodnja. To je jedan cijeli lanac koji govori o benefitima od primarne proizvodnje pa u končanici preko prerađivačke industrije pa do tržišta koji je sve skupa jako interesantan.“

Kinezi u Koprivnicu dolaze u četvrtak kad će potpisati poslovni ugovor i upoznati se s Podravkom. U petak će im prednosti koje nude investitorima predstaviti Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Hoće li odlučiti graditi tvornicu na našem području, te hoće li investirati sami ili u partnerstvu s Podravkom, odlučit će nakon izrade Studije o isplativosti ovog ulaganja.

tekst: Radio Drava