Kino klub Slavica i FEDAF u Pitomači

07:48h
0
izložba plakata FEDAFA u Pitomači sredinom osamdesetih

Mirko Lauš u Pitomači pokrenuo je 1991. smotru dječjega filmskog stvaralaštva, legendarni FEDAF (Festival dječjeg amaterskog filma), koji se od 1971. do 1988. održavao u Pitomači i na kojem je prikazano više od 1500 filmova iz 150 kino klubova. FEDAF nije bio samo festival dječjega filma već mnogo više od toga. Pitomača se tih dana pretvarala u veliko središte filmskog stvaralaštva djece, gdje su se uz djecu i njihove voditelje okupljala najvažnija imena iz svijeta filma, likovne umjetnosti, književnosti, ugledni filmski pedagozi: Dušan Vukotić, Dragutin Vunak, Kruno Heidler, Dušan Makavejev, Marijan Arhanić, Nedeljko Dragić, Vladimir Tadej, Mate Relja, Dragutin Tadijanović, Gustav Krklec, Mladen Kušec, Zvonimir Balog, Pajo Kanižaj, Stjepan Jakševac, Stjepko Težak, M. Vrabec, Ivo Zalar, Mato Kukuljica, jer FEDAH su uz filmske projekcije pratili književni, likovni, glazbeni sadržaji, okrugli stolovi i stručne tribine uz sudjelovanje istaknutih filmskih pedagoga.

Nagrada najboljima –  Podravkini pjetlići.

Hrvatski filmski savez (tada Kinosavez) organizator godišnjih revija i suorganizator FEDAF-a, znatno je pridonosio širenju dječjega filmskog amaterizma, posebno vodeći brigu o obrazovanju voditelja (filmske škole u Trakošćanu, Šibeniku, Crikvenici) i filmske radionice u kojima je godinama Kino klub Slavica, odnosno Mirko Lauš, imao istaknuto mjesto predavača, nesebično prenoseći znanje kolegama voditeljima i tako povećavao brojnu filmsku obitelj mladih, koja zenit doživljava 1970-ih godina.

To svjedoči i FEDAF odazivom dječjih kinoklubova, ali i interesom filmskih pedagoga za okrugle stolove FEDAF-a. Popratne manifestacije uz FEDAF nerijetko imaju i međunarodni karakter. Tako je npr. 1979. organizirana međunarodna izložba likovnih radova djece sa stotinjak dječjih radova iz 25 zemalja i sa četiri kontinenta.

Potkraj 1980-ih godina, kao i u vrijeme Domovinskoga rata, nastupa razdoblje stagnacije u dječjem filmskom stvaralaštvu i u tim uvjetima tiho je došlo i do smjene generacija voditelja dječjih filmskih družina, pa stoga i do zamiranja rada nekih dječjih klubova. Nažalost, među njima i do gašenja najdugovječnijega, legendarnog dječjeg kinokluba Slavica.

(Dijelovi teksta iz Biltena Hrvatskog filmskog saveza, Mira Kermek-Sredanović)

Na slici je izložba plakata FEDAFA u Pitomači sredinom osamdesetih, kada je autor s te manifestacije izvještavao za zagrebački Vjesnik.

čitam...
Loading...