KVALITETAN RAD

KK PODRAVAC VIRJE Uz povijesne rezultate love Prvu ligu, mlađi uzrasti sjajni, Horvat: Najbolji smo klub Sjevera u zadnjih 30 godina

Kao svojevrsni dokaz da jednaku količinu pažnje poklanjaju mladima i prvoj ekipe, glasi činjenica kako će se prijaviti za domaćinstva juniorske poluzavršnice te kvalifikacije za Prvu ligu.

16:00h
0
Foto: KK Podravac Virje

Košarkaški klub Podravac Virje u stilu je okončao prvi dio sezone. Pobjedom od 114 poena razlike nad Viroviticom, sastav trenera Mirka Hrženjaka potvrdio je ranije osigurano prvo mjesto Druge ML Sjever. Posebno je impresivno što su do naslova došli uz samo jedan poraz.


– Moram reći kako su Virovitičani stigli u okrnjenom sastavu, s kadetima i juniorima. Bili smo dobro raspoloženi zbog čega je ova utakmica bila specifična. Oborena su dva klupska rekorda. Postignuto je najviše koševa na jednoj utakmici. Do sada je rekordnih bilo 165 poena. Ujedno je to i pobjeda najvećom razlikom – započinje Hrženjak, dodajući.

– Uoči prvenstva, s obzirom na ekipu, znali smo da ćemo biti u vrhu. Igrali smo relativno dobro s okosnicom ekipe od prošle sezone koju smo sada pomladili – pojašnjava on.

Virovce od 1. do 5. svibnja očekuje kvalifikacijski turnir kojim će pokušati izboriti plasman u Prvu ligu čiji su dio bili prošle sezone, a iz koje su istupili zbog financijskog elementa. Od pet prvaka odvojenih liga, prva će dva napredovati u viši rang.

Plasiramo li se, razgovarat ćemo s načelnikom Općine i s predsjednikom sportskog društva da vidimo možemo li to. Osim što Prvu ligu treba dodatno financijski popratiti, ta je liga organizacijski i logistički puno zahtjevnija. Ako ostanemo u Drugoj ligi, nema veze – tvrdi tajnik Podravca Željko Horvat.

Hrženjak i Horvat smatraju kako, uz Stefana Zadravca kao najboljeg strijelca lige te, među ostalima, njegova brata Julijana koji uz Šestaka, Matoića i Maslića kao iskusnije i stasale juniore  čini okvir ekipe, trebaju jednoga snažnoga, visokoga igrača, odnosno centra. Međutim, takvih na ovome području nema. Rješenje problema može se pronaći tek na zagrebačkom području što bi dodatno zakompliciralo situaciju.

– Uspjeh bi bio kada bismo osvojili prvo ili drugo mjesto. Napravili smo, do sada u našem klubu, nezabilježene rezultate. Od prvoga do zadnjega kola nalazili smo se na vrhu – napominje Hrženjak, za sebe dodajući kako je realan trener svjestan mana i vrlina ekipe koji tijekom više od 20 godina rada u Podravcu njeguje osobitu razinu reda, rada i discipline.

Foto: KK Podravac Virje
Podravac je među 25 najboljih klubova Hrvatske

Evidentno kvalietan Hrženjakov rad vidljiv je i s juniorima, međužupanijskim prvacima koji će od 9. do 12. svibnja nastupiti na državnoj poluzavršnici. Prije toga okrunili su se naslovom međužupanijskih prvaka, a dva kola prije kraja regionalne lige neporaženi su osigurali nastavak sezone.

– Kod juniora je konkurencija slaba, to se treba reći. Sad ćemo se u fazi poluzavršnice spojiti s prvakom centra, Cedevitom ili Cibonom, zatim sa Šibenikom ili Zadrom. Vidjet ćemo našu pravu vrijednost, a do tada odigrati nekoliko jačih pripremnih utakmica. Očekujem, ipak, našu zapaženiju ulogu – pojašnjava trener.

– Imamo jako dobre juniore. Prošle smo godine isto bili prvaci, no u skupini smo igrali protiv Šibenika i Cedevite, kasnijim finalistima Prvenstva Hrvatske. Nadamo se barem kojoj pobjedi – dodaje tajnik, nabrajajući Martina Vedriša, Matea Balatinca, Jana Vrdoljaka, Igora Odobašića, Darina Žaju, Ivana Kuzmića, Mateja Molnara i Antonija Šoša kao nosioce te ekipe.

Uz spomenute, virovski klub ima još mlađih uzrasnih kategorija. Prema riječima Horvata, kadeti su treći, a mlađi kadeti peti u Regiji Sjever. Sastav do 13 godina nije se plasirao na prvenstvo regije. Tu su i najmlađi do 11 godina koji igraju turnirski.

– Klub ima 40-ak košarkaša u mlađim uzrastima. Ne možemo napraviti preveliku selekciju, malo je djece. Juniore popunjavamo iz okolice: Bjelovara, Đurđevca i Koprivnice. Tradicionalno radimo odlično, organizirani smo i privlačimo igrače – smatra Horvat.

Upravo je ovdje vidljiva zanimljivost i specifičnost kluba iz Virja koje je, očigledno, manje od nabrojanih gradova, pri čemu ostvaruje bolje rezultate i veće uspjehe. I to ne samo danas, već u cjelokupnoj povijesti.

– Ne znam kako je Virje pokraj većih sredina tako uspješno. To više govori o drugima. Uređen smo klub, kada se sve zbroji najbolji Regije Sjever u posljednjih 30 godina, među 25 najboljih klubova u Hrvatskoj. To su činjenice. Bili smo u pravoj Prvoj ligi, današnjoj Premijer ligi. Prošle sezone opet prvoligaši. Zapravo, koristimo slabosti drugih – mišljenje je Horvata.

Rad na više frontova

Uspješan rad na više frontova, kao i veliki broj igrača, povlače pitanje financija koje je Horvat objasnio.

– Sve radimo preko žiro-računa sportskog društva u kojemu su NK Podravac Virje te KK Podravac i ŽKK Podravac Gigant u dijelu mlađih dobnih uzrasta. Svi oni prošle su godine ostvarili prihode od 598 tisuća kuna što je, zaista, za takav pogon minimum. Valja istaknuti da smo imali sve uzraste u nogometu, muškoj i ženskoj košarci. Njihov prvoligaški pogon djevojaka, pak, ima svoj račun i svojeg sponzora, tvrtku Gigant, što je velika sreća za sve nas u Športskom društvu – govori tajnik, ističući kako dio troškova nije evidentiran.

S malo se novca može puno napraviti. Ipak, ovdje je uloženo mnogo volonterskog rada. Igrači primaju nešto stipendija, treneri male nadoknade u usporedbi s drugima, a članarina za mlađe dobne uzraste se ne plaća – tvrdi.

Veliko zajedništvo

Kao svojevrsni dokaz da jednaku količinu pažnje poklanjaju mladima i prvoj ekipe, glasi činjenica kako će se prijaviti za domaćinstva juniorske poluzavršnice te kvalifikacije za Prvu ligu.

– Ovo je još jedna vrlo uspješna sezona. Bezbolno smo napravili smjenu generacija. Užitak je gledati obje ekipe. Među igračima vlada veliko zadovoljstvo. Nosi nas entuzijazam. Dok ide ovako, dobro je – zaključio je Horvat.

 

čitam...