Klor više neće nagrizati kožu kupača na bazenima Cerine

07:58h
0
080915-bazeni

I dok se ovih dana uprava osječkih bazena hvali postavljanjem sjedalica za osobe u invalidskim kolicima koprivnički bazeni Cerine kupuju UV lampe kakvu koristi NASA za istraživanje svemira.

Riječ je o lampi za tretiranje vode čime bi se razina klora smanjila na razinu manjoj od one u pitkoj vodi, a ujedno bi nestao i miris klora koji se osjeti u okolici gradskih bazena.

– Ideja je stara nekoliko godina, lampe je nudila jedna američka korporacija no zbog visoke cijene tada nam je bila nedostižna – objašnjava direktorica Cerina Martina Golčić.

Za nedavno obavljenog remonta pripremljena je instalacija za postavku ovog pilot projekta u hidromasažnom bazenu, dok bi se lampa nabavila iduće godine. Instalacija se morala napraviti kada je bazen prazan i to je obavljeno za neki dan završenog remonta.

– Lampom će razina isparavanja klora biti svedena na najmanju moguću mjeru, nestat će i onaj za mnoge neugodan miris u zraku, a osobe s osjetljivijom kožom više neće strahovati da će im dužim boravkom u vodi koža biti nagrižena – rekla je Golčić te pojasnila kako lampa zapravo uništava svaku bakteriju i virus u bazenu koji klor ne ubije, nakon čega voda ulazi u sljedeći ciklus.

– Ako lampa postigne efekt i parametri se pokažu točnima, onda ćemo nabaviti lampe za rekreacijski, plivački i dječji bazen – najavila je direktorica Golčić.

Osim što je remontom postavljena nova instalacija za UV lampu servisirano je kompletno postrojenje, dozator kemije, bazenska tehnika, sapnice, motori, zamijenjeni i oprani filtri na ventilacijskom i klimatizacijskom sustavu.

Provedene aktivnosti garantiraju sigurnost, kvalitetu usluge i održavanje postrojenja u dobrom i ispravnom stanju. Remont je bio nužan zbog godišnje dezinfekcije i premazivanja algicidom. Nalazi Zavoda za javno zdravstvo garantiraju čistoću prostora u kojem se može i jesti.

– Bazeni su potpuno ispražnjeni, premazani i dezinficirani i vraćena je svježa voda – kaže Golčić te napominje kako svakodnevno filtriranjem bude zamijenjenom oko pet posto ukupne količine vode što bi značilo da se kroz dva tjedna zamijeni cijela količina koja je u bazenima.

Izvor: Glas Podravine