Knjižnica // Ljetni programi u znaku zdravstvenih savjeta, novih tehnologija, zabave, igre…

15:15h
0
Konferencija za novinare ispred koprivničke Knjižnice, programe su predstavile ravnateljica Dijana Sabolović Krajina i voditeljica Dječjeg odjela Danijela Petrić // Foto: Koprivnica.net

Koprivnička Knjižnica i čitaonica ”Fran Galović” predstavila je bogat ljetni program koji će se sastojati čak od 38 programa za djecu, mlade i odrasle.

Programi će se odvijati u fizičkom prostoru (na radionicama u zgradi knjižnice, ispred knjižnice na terasi pod suncobranima, u gradskom parku) i u virtualnom prostoru (u on-line kvizovima, čitateljskim blogovima i na računalima-tabletima).

Bit će u znaku zdravstvenih savjeta, novih tehnologija, zabave, igre, poticanja kreativnosti i inovativnosti te učenja stranih jezika.

Program ZDRAVSTVENI SAVJETI POD SUNCOBRANIMA

U suradnji s Općom bolnicom „Dr. T. Bardek” Koprivnica održavat će se petkom od 10 do 11 sati programi pod nazivom Zdravstveni savjeti pod suncobranima, na kojima će gostovati koprivnički renomirani zdravstveni stručnjaci uz asistenciju učenika medicinskog i terapeutskog usmjerenja Srednje škole Koprivnica. Teme ovih susreta predstavile su pomoćnice Sandre Sinjeri, sanacijske upraviteljice koprivničke Opće bolnice, dr.med. Jasna Pavičić-Astaloš, spec.oftalmolog, pomoćnica za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor i dipl.ms. Vesna Sertić, pomoćnica za sestrinstvo i glavna sestra Opće bolnice. Održat će se 7 programa – 4 u srpnju na teme: demencija, kostobolja, zdrava prehrana i mentalno zdravlje i 3 u kolovozu na teme: pozitivna psihologija, zaštita kože od sunca i rekreacija.

Programi za DJECU i MLADE

Ljetne pričaonice za predškolce

Za djecu predškolske dobi (od 4 godine nadalje) bit će organizirano ukupno 9 pričaonica, koje će se održati u Dječjem odjelu svakog ponedjeljka od 17.30 do 18.30. Voditeljica Marta Jagušić pričat će priče: Hrkalo i Kamilica, Niko i prehrana, Teglica meda, Riblja škola, Čarapica pričalica, Kad je ljuta, vjeverica ne sluša, Pijanistica, Mica Lađarica, a u posljednjoj pričaonici čitat će se naj-slikovnica ljeta prema izboru čitatelja.

Kreativne radionice za djecu i odrasle

Kreativne radionice za djecu i odrasle održat će se u suradnji s Udrugom Terra Podraviana („Ptice, nebeske, ptice zemaljske” 1.7.2015. u 10.00 sati, voditeljica Ivana Kranželić), zatim u suradnji s Domom za starije i nemoćne Koprivnica (8.7.2015. u 9.30 sati „Spomenar s bakama”) i u suradnji s udrugom „Cvrčak i mrav” (26.8. u 10.00 sati radionica „Drvo ima srce”). Sve radionice održat će se na terasi ispred Knjižnice.

Radionice za ljubitelje čitanja

Za ljubitelje čitanja organizirane su dvije radionice. Radionica „Priključi se Tragačima – dječjem čitateljskom blogu” već je održana u Knjižnici, a tijekom srpnja i kolovoza sudionici radionice bit će aktivni virtualno. Radionica o Harryju Potteru održat će se 15.7. u 10.00 sati također ispred Knjižnice.

Jezične radionice

Djeci u dobi od 5 do 8 godina bit će omogućeno besplatno učenje francuskog jezika. Četiri radionice „Vive le francais! – Živio francuski!” održat će se 14.7., 28.7., 11.8., 25.8.2015. u Dječjem odjelu s početkom u 18.00 sati pod vodstvom Irene Novak, magistre francuskog jezika.

Upoznavanje novih tehnolgija

Budući da je tijekom ljeta u knjižnici naglasak i na novim tehnologijama, u Dječjem odjelu organizirat ćemo 13 radionica za djecu. „Kreativnost u digitalnom svijetu” radionica je za mlade koja će se održati 3.8. u 10.00 sati. Za djecu predškolske dobi organizirane su radionice „Istražujemo i igramo se s računalima-tabletima” 10. i 17. srpnja te 28. kolovoza s početkom u 10.00 sati te „Mreža plus” – istraži korisne web alate i aplikacije koja će se održati svakog četvrtak tijekom ljeta u 13.00 sati.

Nova usluga – posudba računala-tableta

Od 1.7. Knjižnica uvodi novu uslugu – korištenje računala-tableta u Dječjem odjelu sa zabavnim i korisnim aplikacijama za djecu od 5 godina (uz pratnju roditelja) pa do 14 godina te besplatnu posudbu tableta na Odjelu za odrasle na 14 dana uz potpisivanje posudbenog ugovora. Za ovu priliku Knjižnica „Fran Galović” se pretplatila na elektroničku knjižnicu TOOKBOOK koja nudi e-knjige rezličitih vrsta – beletristiku, stručne i znanstvene knjige. Cilj ove nove usluge je poticanje na korištenje nove tehnologije za čitanje na nov, zabavan, uzbudljiv i poticajan način.

OSTALI PROGRAMI I SERVISNE INFORMACIJE

Uz uobičajene usluge posudbe tiskanih knjiga, čitanja tiska u čitaonicama, korištenje interneta, a u Stručno-znanstvenom odjelu i prostora za učenje, tijekom ljeta u radno vrijeme Knjižnice svakodnevno će se moći čitati pod suncobranima te kupiti knjige otpisane iz fonda Knjižnice. U radno vrijeme Dječjeg odjela djeca mogu sudjelovati u kompjutorskim radionicama, video projekcijama, glazbenim slušaonicama, posuditi kovčežiće iznenađenja „Igrajmo se s mamom i tatom, bakom i djedom”, „Igraj se i uči”, posuditi torbice za učenje stranih jezika, a od 1. srpnja sudjelovati u nagradnom online glazbenom kvizu i u izboru za naj-slikovnicu ljeta. U subotu, 25.7. i 22.8.2015., od 9.00 do 13.00 sati održat će se Ljetne tržnice knjiga u Gradskom parku.

Ljetno radno vrijeme Knjižnice od 23.6. do 28.8. je ponedjeljkom i utorkom od 12.00 do 19.00 sati, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.00 do 15.00 sati.

Ljetni program Knjižnice sufinancira Grad Koprivnica, a tehničku pomoć u realizaciji pružat će 55 studenata-stipendista Grada Koprivnice.

čitam...