Održano 12. savjetovanje za narodne knjižnice

Knjižničari raspravljali o potrebama, stvarnosti i suvremenim trendovima u knjižničarstvu

Po prvi puta održan je Knjižničarski filmski festival koji je izazvao pozitivne reakcije sudionika koji su aktivno sudjelovali u umrežavanju i razmjeni iskustva s kolegama knjižničarima.

08:33h
0
Izvor: Knjižnica Fran Galović

Od 2. do 4. listopada u JUNP Plitvička jezera održano je 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj s međunarodnim sudjelovanjem, na temu Promjene u narodnom knjižničarstvu- stvarnost, potrebe i suvremeni trendovi. Naglasak ovog okupljanja je bio na središnjoj ulozi knjižnica u razvoju i poboljšanju društva uz primjere iz prakse, na ulozi novih zakonskih i podzakonskih dokumenata te je obuhvaćeno korištenje neproračunskih sredstava i sredstava EU za narodne knjižnice.


Knjižničari koprivničke knjižnice održali su izlaganja u okviru podteme Suvremene narodne knjižnice kao polifunkcionalna središta lokalne zajednice pa je tako Dijana Sabolović Krajina održala izlaganje Potpora Romima – utjecaj knjižnice na promjene u zajednici.

Ida Gašpar pričala je o čitanju kroz temu Iz perspektive roditelja: čitanje od najranije dobi i uloga knjižnice u poticanju čitanja.
Ljiljana Vugrinec, zajedno s ravnateljicama narodnih knjižnica Virja i Đurđevca izlagale su na temu Istraživanje percepcije kvalitete knjižničnih usluga korisnika narodnih knjižnica Koprivničko-križevačke županije. U okviru sesije Neproračunska sredstva i sredstva EU za narodne knjižnice.

Ljiljana Vugrinec, također je zajedno s kolegicama iz Knjižnica grada Zagreba i Gradske knjižnice Rijeka, sudjelovala je u izlaganju: Bibliobusne službe u Republici Hrvatskoj – jučer, danas, sutra te je pripremila film za filmski festival: Koprivničko-križevački bibliobusni vremeplov 1979.-2019, a Petar Lukačić održao je poster izlaganje na temu Mala škola korištenja pametnih telefona.

Tijekom predavanja predstavljeni su brojni primjeri dobre prakse, raspravljalo se o donošenju nacionalne strategije razvoja knjižnica, novim standardima za narodne knjižnice, a nadasve korisna bila je radionica Design Thinking tijekom koje je predstavljen model kreativnog rješavanja problema i situacija, kroz 5 osnovnih faza kojima možemo otkriti što naše zajednice žele i eksperimentirati u stvaranju programa kako bi zadovoljili potrebe članova.

Po prvi puta održan je Knjižničarski filmski festival koji je izazvao pozitivne reakcije sudionika koji su aktivno sudjelovali u umrežavanju i razmjeni iskustva s kolegama knjižničarima.

čitam...