osvojio Damavand

U Knjižnici i čitaonici Fran Galović Matej Perkov osvrnuo se na svoju ekspediciju po Iranu upoznavši goste s vlastitim pothvatima

Razbio je mnoge zablude i predrasude koje nam plasiraju mediji i službena politika te iz prve ruke približio svakodnevni život Iranaca koji balansira između javnog i privatnog.

14:52h
0
Predavanje M

Matej Perkov već godinama otvara sezonu kulturno – obrazovnih programa u Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica svojim planinarsko-putopisnim predavanjima u siječnju. I ovaj puta, ove srijede održao je pred brojnom publikom zanimljivo izlaganje o ekspediciji From sea to summit – Iran 2017, koju je ostvario u travnju prošle godine.

Tijekom jednomjesečnog boravka u Iranu prvi je u svijetu propješačio trasu od obale Kaspijskog mora do Damavanda, najvišeg azijskog vulkana visokog 5671 metar. Osim opisa i fotografija prelijepih pejzaža, ali i dramatičnih i po život opasnih planinskih uspona, Perkov je publiku upoznao s gostoljubivošću ljudi koje je putem sretao, običajima i zanimljivostima koje je doživio u ovoj velikoj i nama egzotičnoj azijskoj zemlji.

Razbio je mnoge zablude i predrasude koje nam plasiraju mediji i službena politika te iz prve ruke približio svakodnevni život Iranaca koji balansira između javnog i privatnog. Iako se kritički osvrnuo na svoje odluke vezane uz osvajanje planinskih vrhunaca uz smrtne rizike koje sa sobom nose, ipak je prevladao dojam da takva putovanja donose ogromno emocionalno i životno bogatstvu.

Dio tog bogatstva Matej Perkov je svojim predavanjem uspješno prenio prisutnim ljubiteljima putovanja i planinarstva.