Koalicija SDP-HNS predložila otkupne cijene pšenice i uljane repice

08:05h
0

090625-sdp-mNemogućnost da redovitim putem na dnevni red Županijske skupštine stavi teme o kojima želi da se raspravlja, koalicija SDP-HNS je od predsjednika tog tijela Damira Felaka zatražila da žurno okupi županijske vijećnike te da se razgovara o problemima u poljoprivredi i radu koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe.

– Želimo da na dnevni red što prije dođe određivanje najniže otkupne cijene pšenice i uljane repice te uvjeti pod kojima će oni biti uskladišteni. Za kilogram pšenica cijena ne smije biti niža od kune i 25 lipa, a za uljanu repicu ne manja od dvije i pol kune, jer je to za poljoprivredne proizvođače donja granica isplativosti rada.

Županijska skupština je najbolje mjesto za razgovor o tim problemima, jer je u našoj županiji lani proizvedena pšenica vrijedna 60 milijuna kuna, a uljane repice u vrijednosti 14 milijuna kuna. Ove godine imamo 7500 hektara pod pšenicom, a uljane repice na 1450 hektara, čime smo u vrhu Hrvatske – rekao je na konferenciji za novinare predsjednik županijske organizacije SDP-a Stjepan Henezi te naglasio da će koalicija od Županijske skupštine zatražiti da Vladi RH pošalje zaključak u kojem će biti navedene otkupne cijene te stav Županije da se otkupljivačima ne smije dopustiti da diktiraju uvjete poslovanja.

– Pravovremeno određivanje otkupnih cijena je uobičajeno u većini europskih zemalja i stoga moramo konačno uvesti tu praksu, kako bi si poljoprivrednici mogli na vrijeme izračunati hoće li njihov rad biti rentabilan – rekao je ispred SDP-ovog koalicijskog partnera HNS-a predsjednik županijske organizacije Danimir Kolman.

Druga tema zbog koje koalicija traži hitno okupljanje županijskih vijećnika je žurno imenovanje dva nova člana Upravnog vijeća koprivničkog Doma za starije i nemćne osobe koji će zastupati interese Županije kao osnivača te institucije. Do nedavno su to radili Ivan Pal i Mladen Tenodi, no podnijeli su ostavke i time blokirali rad Upravnog vijeća.

– Županija je osnivač i zato je njezino sadašnje ponašanje neozbiljno. Funkcioniranje Doma je otežano, jer ni jedan bitniji problem ne može biti riješen zbog nerada Upravnog vijeća i zato tražimo hitno imenovanje novih članova – rekao je Henezi i dodao da će iduća sjednica Županijske skupštine biti održana 3. srpnja u Đurđevcu, no da taj podatak još uvijek nije služben.

Henezi nije zadovoljan ponašanjem vladajućih ni kad je riječ o donošenju Statuta i Poslovnika Županijske skupštine:

– Na sastanku Odbora za Statut i Poslovnik Županijske skupštine tražilo se od nas da prihvatimo Poslovnik iako nam nije predoćen prijedlog Statuta. To je protivno zakonu, koji nalaže obrnutu proceduru, pa smo se suprostavili, no vladajući su nam rekli da svjesno krše zakon jer im istiće rok od 90 dana unutar kojih te dokumente moraju uskladiti sa novim zakonom o funkcioniranju lokalne samouprave. Takvo kršenje zakona nije nužno i njime ćemo dobiti samo negativnu reakciju Ureda državne uprave.

Henezi nije zadovoljan ni raspodjelom mjesta u 13 odbora Županijske skupštine, jer, kako kaže, SDP ima pojedinačno najviše zastupnika, no unatoč jasnim zakonskim odredbama ni jedan od predsjednika tih radnih tijela nije iz redova socijaldemokrata.