Koalicija stabilna, ali pravi test u utorak

09:19h
0
ilustracija

Sastanak partnera vladajuće županijske koalicije, kojega je zbog minoriziranja njegove stranke zatražio predsjednik Autohtonog HSP-a Dražen Keleminec, održan je prijepodne u sjedištu Županije. Odazvali su mu se predstavnici svih šest partnerskih stranaka kako bi raspravili međusobne odnose te dogovorili donošenje županijskog proračuna na sjednici Skupštine koja je sazvana za utorak.

– Sukus ocjene bi mogao biti da smo zadovoljni, naravno uz određene korekcije koje se prije svega odnose na dinamiku naših sastajanja, zajednički zaključak priopćio je predsjednik županijskog HSS-a, župan Darko Koren.

Ovakav zaključak čudi s obzirom da je jedan od partnera, županijski HSLS čiji je vijećnik Joso Brkljača bio na današnjem sastanku, pozvao večeras novinare na konferenciju na kojoj će objaviti izlazak iz koalicije. Župan Koren smatra da je ta odluka rezultat privatnih odnosa SDP-ovca Zvonimira Mršića i predsjednika HSLS-a Darinka Kosora.

 

– Odluka o napuštanju županijskog HSLS-a županijske koalicije se temelji na privatnim odnosima, mogu slobodno reći, gospodina Mršića i predsjednika HSLS-a Darinka Kosora.Smatram da je to jedna nepromišljena odluka tim više što je Kosor prije dva mjeseca kad je bio u posjetu Koprivnici, bio i kod mene i rekao je da HSLS neće napuštati županijsku koaliciju bez obzira što se na državnoj razini događa. To samo po sebi govori o vjerodostojnosti i riječi gospodina Kosora, kaže Koren.

Na pitanje hoće li odlazak HSLS-a iz koalicije značiti gubitak većinske ruke u županijskoj skupštini, župan Koren je samo kratko rekao:

– To ćemo vidjeti u utorak na Skupštini.

 SDP će podržati proračun

 Kao najjača pojedinačna politička snaga u Koprivničko-križevačkoj županiji SDP neće rušiti prijedlog proračuna za iduću godinu već će kroz amandmane za razvoj kraja nastojati pridobiti Županijske vijećnike.

– U današnjem trenutku rušiti proračun znači izazivati ozbiljnu krizu vlasti i zaustaviti svaku perspektivu našeg kraja, rekao je predsjednik podravsko-prigorskog SDP-a Darko Ledinski.

Za dosadašnji, jednoipolgodišnji, mandat Korenove koalicije SDP tvrdi da nije ispunio očekivanja i dana obećanja, pa Ledinski nudi rješenje:

– Mi smo spremni u ovom trenutku. O tome smo vrlo ozbiljno razgovarali i spremni smo razgovarati sa svima, preuzeti odgovornost za razvoj Koprivničko-križevačke županije u slijedećoj godini, izjavio je D. Ledinski.

Izvanredni izbori su najgore moguće rješenje pa će SDP učiniti sve da do njih ne dođe te će se zalagati da vijećnici na sjednici Županijske skupštine u utorak donesu razvojni proračun koji će omogućiti perspektivu Podravine i Prigorja, zaključio je Ledinski.

tekst: Radio Koprivnica